Wątróbka wieprzowa zapiekana w piekarniku

Wątróbka wieprzowa zapiekana w piekarniku
Wątróbka wieprzowa zapiekana w piekarniku

Wątróbka wieprzowa zapiekana w piekarniku to świetny pomysł na przygotowanie smacznego dania w krótkim czasie.

Wątróbka wieprzowa nie każdemu smakuje, ale o smakach tak jak o gustach nie powinno się dyskutować 😉

W moim domu jada się wątróbkę zarówno wieprzową jaki drobiową, a przyrządzana jest na kilka różnych sposobów.

Tym razem proponuję przepis na podstawową wątróbkę, ale podpiekaną wraz z cebulką w piekarniku.

Wypróbujcie 🙂

 

Przepis na 2-3 porcje wątróbki wieprzowej zapiekanej w piekarniku.

 

SKŁADNIKI:

500 g wątroby wieprzowej

2 średnie cebule

sól

pieprz czarny mielony

0,5 szklanki mąki pszennej

olej lub smalec do smażenia

mleko do namoczenia – opcjonalnie

 

PRZYGOTOWANIE:

Wątróbkę wieprzową opłukać i przełożyć do miski.

Namoczyć w mleku lub w wodzie – w mleku moczyć około dwóch godzin, w wodzie 4-5 godzin zmieniając wodę kilka razy.

Tak wymoczoną wątróbkę wieprzową wyjąć z mleka lub wody, ponownie opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Pokroić na mniejsze kawałki i oprószyć mąką z każdej strony.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju lub smalcu i na gorący tłuszcz wkładać pokrojone i oprószone mąką kawałki wątróbki, podsmażyć z każdej strony.

Przełożyć podsmażoną wątróbkę do naczynia żaroodpornego pozostawiając na patelni tłuszcz po jej smażeniu.

Cebulę obrać, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w piórka.

Przełożyć na patelnię z pozostawionym tłuszczem i zeszklić, a następnie całą zawartość patelni przełożyć do żaroodpornego naczynia przykrywając wątróbkę.

Doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Naczynie nakryć pokrywką lub szczelnie owinąć folią aluminiową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni i do gorącego włożyć naczynie żaroodporne.

Piec pod przykryciem 15 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po upływie podanego czasu zdjąć przykrycie naczynia i zapiekać wątróbkę wieprzową kolejne 15 minut.

Wątróbka wieprzowa zapiekana w piekarniku

Wątróbka wieprzowa zapiekana w piekarniku

108 odpowiedzi do “Wątróbka wieprzowa zapiekana w piekarniku”

    1. Jeśli zapach Cię odrzuca to może jest źle wymoczona? W dobrze przygotowanej wątróbce nie będzie nieprzyjemnego zapachu 🙂
      A może zwyczajnie nie lubisz 🙂

  1. Wątróbki wieprzowej nie tykam od momentu, jak mi ją kazali jeść taka na pół surową (bo anemia). Ale drobiową wsuwam przy każdej nadarzającej się okazji!

  2. Pysznie wygląda z tą ilością cebuli. Przyznam, że wieprzowej dawno nie jadłam, ponieważ nie miałam pomysłu na przyrządzenie 🙂

  3. Wątróbkę jadam tylko przygotowywaną przez moją Mamę. Wersja podstawowa nam smakuje, i jakoś nigdy nie szukalismy sposobu na jej urozmaicanie.

  4. Wątróbkę lubię jedynie drobiową, z lekko słodką marchewką, cebulką i jabłkiem. Jeśli chodzi o taką klasyczną to… zawsze wyjadałam cebulę, a resztę zostawiałam 🙂 W piekarniku nigdy takiej nie przyrządzałam.

  5. Za dzieciaka nie przepadałam za wątróbką – wręcz jej nie znosiłam… ale ostatnio tak mnie naszła ochotą na wątróbkę… że jak tylko mam okazję to zajadam ze smakiem 😀

  6. Bardzo lubię wątróbke i sto razy bardziej smakuje mi wieprzowa niż drobiowa. Jednak jeszcze nigdy jej nie piekłam. Najgorsze jest to, że jest późno w nocy, a ja przez Ciebie zrobiłam się strasznie głodna. Aż ślinka cieknie. Pozdrawiam 😉

    1. Następnym razem zapiecz i porównaj smaki 🙂 Cieszę się, że zrobiłaś się głodna, bo to oznacza, że zdjęcia wyglądają apetycznie i zachęcają do jedzenia 🙂 Pozdrowionka 🙂

  7. Coś dla mojego akurat ja wątróbki nie lubię ogólnie podrobów jakoś nie mogę się przełamać ;P co nie zmienia faktu że wygląda apetycznie 🙂

  8. Pyszne to musi być danie!
    Zdecydowanie warto mieć takie przepisy w zanadrzu.
    Zawsze się przydają. Wiem z doświadczenia. A wątróuwielbiam.
    Pozdrawiam serdecznie! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.