Udka z jabłkową pierzynką

Udka z jabłkową pierzynką
Udka z jabłkową pierzynką

Udka z jabłkową pierzynką – takie danie dzisiaj Wam prezentuję na pyszny obiad 🙂

Bardzo lubią drób przygotowywany klasycznie, ale lubię też z nim eksperymentować 🙂

Jadłam już różnego rodzaju mięsa z jabłkami w kawałkach, w glazurze, więc przyszedł czas na udka z jabłkową pierzynką.

Udka zamarynowane w aromatycznych ziołach, a następnie zapieczone pod pierzynką z jabłek są miękkie, delikatne i soczyste, a mus jabłkowy nadaje im bardzo ciekawego smaku i aromatu.

Gorąco zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na dwie porcje dania Udka z jabłkową pierzynką.

 

SKŁADNIKI:

2 udka

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka estragonu

Jabłkowa pierzynka:

2 średniej wielkości winne jabłka

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżka cukru

1/4 łyżeczki cynamonu

 

PRZYGOTOWANIE:

Udka opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Majeranek, estragon, paprykę słodką i sól przesypać do miseczki i dokładnie wymieszać, a następnie przyprawami natrzeć mięso kurczaka.

Zamarynowane udka odstawić na około godzinę do lodówki.

Jabłka opłukać, osuszyć, obrać i pokroić na małe kawałeczki.

Przełożyć pokrojone jabłka do garnka, wlać sok z cytryny, dodać cukier i cynamon i stawić do gotowania na małej mocy palnika.

Gotować do czasu aż jabłka się rozpadną tworząc mus – małe kawałeczki mogą pozostać (  u mnie trwało to około 20 minut ).

Ugotowany mus odstawić.

Po podanym czasie marynowania mięsa kurczaka ( około 1 godziny ) przełożyć udka do naczynia żaroodpornego, naczynie zakryć pokrywką lub folią aluminiową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć zakryte naczynie z udkami i piec 30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie pieczenia naczynie odkryć i zapiekać kolejne 30 minut, a następnie udka wyjąć z piekarnika i obłożyć musem jabłkowym.

Udka z jabłkową pierzynką zapiekać 15 minut.

Podawać oprószone natką pietruszki z ulubionymi dodatkami.

Udka z jabłkową pierzynką

Udka z jabłkową pierzynką

Udka z jabłkową pierzynką

88 odpowiedzi do “Udka z jabłkową pierzynką”

  1. Takie połączenie, to dla mnie zupełna nowość, ale i drób i jabłka bardzo lubię więc chyba warto wypróbować:)

  2. Świetnie się to danie prezentuje.
    Coś czuję, że będę musiała spróbować 😀
    Apetyczne, rewelacyjne, doskonałe udka!
    Pozdrawiam cieplutko 🙂

  3. Ja z jabłkami dań nie serwuję bo mój mąż jest na nie uczulony…Jednakże Twój przepis tak kusi iż będę musiała je sobie przyrządzić 🙂

  4. Podziwiam za odwagę, bo ja lubię jeść coś nowego, ale nie aż tak. Udka z jabłkami wydają się być odważne i całkowicie odmienne. Nie wiem czy posmakowałoby mi to połączenie, ale jakbym miała okazję to na pewno bym spróbowała ☺

  5. Wielkim amatorem udek jest mój syn. Podsunę mu Twój przepis, niech zabłyśnie przed narzeczoną w niedzielne popołudnie. Będzie to danie, tym bardziej na czasie, że jest także amatorem szarlotki, a więc łączenie z jabłkami, powinno przypaść mu do gustu. Ukłony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.