Udka w sosie pomidorowym na ryżu

Udka w sosie pomidorowym na ryżu
Udka w sosie pomidorowym na ryżu

Udka w sosie pomidorowym na ryżu to kolejne danie z piekarnika, które można nazwać jednogarnkowym, a właściwie to bardziej pasowałoby określenie jednonaczyniowym 😉

Wszystkie składniki wkłada się surowe do naczynia żaroodpornego, a następnie do piekarnika i danie przygotowuje się samo.

Ryż jest miękki i nasiąknięty pomidorowym, aromatycznym od przypraw sosem, a na ryżu z sosem zapiekają się udka kurczaka.

My musimy tylko poczekać na obiad, a następnie danie zjeść 🙂

Gorąco polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na dwie porcje dania Udka w sosie pomidorowym na ryżu.

 

SKŁADNIKI:

100 g suchego ryżu

2 udka kurczaka

2 cebule

2 ząbki czosnku

Marynata:

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

Sos pomidorowy:

500 g passaty pomidorowej

1/2 szklanki wody

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka suszonej bazylii

1 łyżeczka suszonego oregano

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki wsypać przyprawy podane na marynatę i dokładnie wymieszać.

Udka kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie natrzeć je przyprawami marynaty i odstawić na około 30 minut do lodówki.

Cebulę i ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć i cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę, a ząbki czosnku posiekać na drobno.

Do kubeczka wlać passatę pomidorową, dodać pół szklanki wody, przyprawy podane do przygotowania sosu i całość wymieszać.

Do naczynia żaroodpornego wsypać suchy ryż, dodać pokrojoną cebulę i posiekane ząbki czosnek, a następnie polać przygotowanym sosem pomidorowymi i delikatnie wymieszać.

Na tak przygotowany ryż z warzywami i wymieszany z sosem pomidorowym wyłożyć zamarynowane udka kurczaka.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Naczynie żaroodporne nakryć pokrywką lub owiną folia aluminiową.

Do gorącego piekarnika włożyć udka w sosie pomidorowym na ryżu i piec 30 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po 30 minutach naczynie żaroodporne odkryć i zapiekać kolejne 30 – 40 minut ( do zarumienienia mięsa ).

Udka w sosie pomidorowym na ryżu podawać na gorąco 🙂

Udka w sosie pomidorowym na ryżu

Udka w sosie pomidorowym na ryżu

85 odpowiedzi do “Udka w sosie pomidorowym na ryżu”

  1. Anula,ja uwielbiam takie dania,pewnie dlatego ,ze jestem leniwcem :))) a moze dlatego,ze w tym czasie moge poczytac lub zrobic cos innego a obiad i tak bedzie 🙂 Danie wyglada troche jak risotto,wiec dla mnie to dodatkowy plus 🙂 Idealny przepis ,Aniu. Pozdrawiam Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.