Tort z kremem toffi

Tort z kremem toffi
Tort z kremem toffi

Dzisiaj na blogu wyjątkowy dzień, a zatem i coś wyjątkowego Wam prezentuję – tort z kremem toffi.

Puszysty biszkopt waniliowy przełożony kremem z bitej śmietany i serka mascarpone o smaku toffi, a całość udekorowana cukrowymi i czekoladowymi posypkami.

Tort z kremem toffi nie jest przesłodzony, ale ma świetny, bardzo charakterystyczny krówkowy smak.

Jest mega smaczny 🙂

Tort ten przygotowałam na pierwsze urodziny bloga, które są właśnie dzisiaj 🙂

 

Przepis na tortownice o średnicy 24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

Poncz:

1/2 szklanki wody

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

Krem toffi:

800 ml śmietanki 30%

1 puszka ( 460 g ) masy kajmakowej o smaku krówkowym

1 serek mascarpone ( 250 g )

Usztywnienie ( można pominąć ):

1/4 szklanki gorącej wody

2 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:

posypki cukrowe i czekoladowe do dekoracji

 

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt – jajka wbić do misy robota kuchennego, dodać cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy.

Całość ubić na puszystą, jasną masę, dodać łyżkę oleju i wymieszać.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać do miski.

Przesiane z proszkiem do pieczenia mąki dodać do ubitych jajek i delikatnie, ale dokładnie połączyć na niskich obrotach robota miksując tylko do połączenia składników.

Tortownicę ( średnica 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia – tylko dno, boki pozostawić bez papieru, nie natłuszczać.

Do tak przygotowanej tortownic przełożyć ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego włożyć blaszkę z ciastem.

Piec przez około 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika, wystudzić, następnie po całkowitym wystudzeniu odkroić od boków tortownicy i zdjąć obręcz.

Biszkopt podzielić na trzy blaty.

Poncz – wodę, sok z cytryny i cukier dokładnie wymieszać.

Krem toffi – zimną śmietankę wlać do misy robota kuchennego i ubić na sztywno.

Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i masę kajmakową, dokładnie połączyć.

Usztywnienie ( można pominąć ) – żelatynę rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie i schłodzić.

Chłodną żelatynę zahartować niewielką ilością kremu, wymieszać i przelać do kremu toffi, dokładnie wymieszać.

Jeden blat biszkopty nasączyć 1/3 ponczu, wyłożyć 1/3 kremu toffi i nakryć kolejnym blatem biszkoptu.

Drugi blat również nasączyć 1/3 częścią ponczu i ponownie wyłożyć 1/3 część kremu, nakryć ostatnim blatem biszkoptu.

Ostatni blat ciasta nasączyć pozostałym ponczem.

Boki i wierzch tortu przesmarować połową ostatniej części kremu, a pozostały krem przełożyć do szprycy cukierniczej i ozdobić tort.

Udekorować posypkami cukrowymi i czekoladowymi.

Tort z kremem toffi dobrze schłodzić.

Tort z kremem toffi

Tort z kremem toffi

Tort z kremem toffi

Tak jak wspominałam wcześniej, dzisiaj są
PIERWSZE URODZINKI BLOGA
Częstujcie się pysznym tortem 🙂

136 odpowiedzi do “Tort z kremem toffi”

  1. To już rok? Ale ten czas szybko leci! Gratuluję bloga i życzę dalszego ogromu pomysłów!

    Tort wygląda niesamowicie i na 100% by mi smakował, bo uwielbiam masę krówkową 🙂

  2. No kochana, cukiernię otwieraj, jak nic!
    Wszystkiego najlepszego przy okazji rocznicy blogowej, samych pyszności, z pisania radości i wielu w komentarzach gości 😉
    Tortem się częstuję i wraz z tobą się raduję 😉

  3. Ojej! Gratulacje z okazji pierwszego roczku!!!! Dalszych OGROMNYCH sukcesów życzę! I samozaparcia i cierpliwości też! O czasie nie wspomnę. 😉

    A za torcik dziękuję! Wygląda obłędnie!!

  4. Aniu, życzę Tobie, by blogowanie jeszcze przez bardzo wiele lat sprawiało Ci taką samą frajdę, jak przez ten pierwszy rok. Tort obłędny! Uwielbiam taką masę:)

  5. Gratulacje i wszystkiego najlepszego. Na drugie koniecznie musisz wydać książkę. Chętnie bym kupiła, bo lubimy podobne smaki, a tort wygląda wyśmienicie 🙂

  6. Najlepsze życzenia z okazji rocznicy. Oby blog ładnie się rozwijał, a Tobie nidy nie zabrakło inspiracji:) Ten tort wygląda bardzo apetycznie. Ostatnio podobny tort toffi zamówiłam na urodziny córki. Był dobry, ale toffi za bardzo się nie wyczuwało. Następnym razem zrobię sama wg Twojego przepisu:)

    1. Dziękuję ślicznie za życzenia 😊
      Zrób następnym razem sama, będzie większa frajda, a słodkość i wyczuwalność kajmaku będziesz mogła sama zredukować 😊 Dla osób, które jadły ten tort ,,moc” toffi była ok 😊

  7. Ależ pyszności! Aniu, niech ci blog się rozwija do końca świata:) I mam ci do przekazania od męża (to też moje zdanie), że żeberka w kapuście są fantastyczne:)

  8. Pięknie i smacznie wygląda Twój torcik 🙂 Gratuluję rocznicy blogowania i zyczę kolejnych lat pełnych sukcesów 🙂

  9. Aniu, z przyjemnoscia poczestuje sie kawalkiem tej pysznosci 🙂 Kochana, z okazji pierwszych urodzinek bloga skladam najserdeczniejsze zyczenia, wielu lat pysznego blogowania i wielu wiernych czytelnikow, ktorzy docenia Twoj kulinarny talent!!!

  10. Chyba go zrobię ☺wygląda przepyszne a mam okazję (pracuję w Niemczech i moja podopieczna za m-C kończy 96 lat )ale udekoruje wg siebie 😊pozdrawiam

    1. Gorąco polecam, bo smakuje wyśmienicie 🙂 Nie jest zbyt słodki, ani mdły, ale toffi jest wyraźnie wyczuwalne 🙂 Udekorować można według własnych upodobań – ja miałam akurat natchnienie na małe gwiazdki i tak mnie poniosło 😉 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  11. Mam nadzieję, że zostały jeszcze chociaż okruszki tortu? Wygląda bosko i zapewne tak smakuje!
    Życzę dużo inspiracji i samych sukcesów kulinarnych!
    pozdrawiam serdecznie:)

  12. Uwielbiam tego typu wypieki – je się przecież również oczami. Sama często posiłkuję się gotowymi masami, co zresztą bardzo sobie cenię, zwłaszcza, że pomaga to nieco modyfikować przepis 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.