Tort truskawkowy

Tort truskawkowy
Tort truskawkowy

Tort truskawkowy, który dzisiaj Wam prezentuję to moja propozycja na pyszne, orzeźwiające ciasto na każdą okazję.

Jest pyszny i orzeźwiający, lekko kwaskowaty i niezbyt słodki.

Idealny ze świeżych truskawek, delikatny dzięki bitej śmietanie na puszystym, waniliowym biszkopcie.

Tort truskawkowy to zdecydowanie jeden z lepszych wariantów smakowych jakie można zrobić.

Ktoś się skusi? 🙂

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

3/4 szklanki mąki pszennej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

Poncz:

1/2 szklanki wrzątku

1 łyżeczka soku z cytryny

1 łyżeczka cukru

Krem truskawkowy:

700 g truskawek

500 ml śmietanki 30%

4 łyżki cukru pudru

3 płaskie łyżki żelatyny

1/2 szklanki gorącej wody

Dekoracja:

500 ml śmietanki 30%

3 łyżki cukru pudru

1 łyżka żelatyny

1/4 szklanki gorącej wody

kilka truskawek

 

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt – jajka wbić do misy miksera, dodać cukier, cukier waniliowy lub wanilinowy i ubijać na jasną, puszystą masę.

Pod koniec ubijania do masy jajecznej dodać olej i wymieszać.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać do osobnej miski, wymieszać i dodać do jajek.

Delikatnie, ale dokładnie połączyć – mieszać tylko do połączenia składników.

Dno tortownicy ( 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie wykładać papierem, ani nie natłuszczać, a następnie przelać ciasto.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem i piec przez 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu wystudzić, delikatnie odkroić od formy, wyjąć i przekroić na trzy blaty – w razie potrzeby wyrównać ścinając wierzch ciasta.

Poncz – do wrzącej wody wsypać cukier i wymieszać.

Dodać sok  z cytryny, wymieszać i przestudzić.

Krem truskawkowy – żelatynę rozpuścić w pół szklanki gorącej, ale nie wrzącej wody i odstawić do wystudzenia.

Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i przełożyć do dzbana blendera, wsypać cukier puder i rozdrobnić na mus, a następnie dodać zimną żelatynę i dokładnie połączyć.

Zimną śmietankę ubić, a następnie zmniejszyć obroty miksera do minimum i nie przerywając ubijania małym strumieniem wlać mus truskawkowy.

Jeden blat biszkoptu włożyć do tortownicy, zapiąć obręcz, biszkopt nasączyć i wyłożyć połowę kremu truskawkowego – krem truskawkowy będzie miał konsystencję półpłynna, ale stężeje.

Nakryć drugim blatem biszkoptu, ponownie nasączyć i wyłożyć pozostały krem, na końcu nakryć ostatnim blatem biszkoptu, który również należy nasączyć.

Tort truskawkowy włożyć do lodówki żeby krem mógł stężeć.

Dekoracja – żelatynę rozpuścić w gorącej, ale nie wrzącej wodzie, odstawić do ostygnięcia.

Zimną śmietankę ubić dodając cukier puder, a następnie dodać żelatynę zahartowaną ubitą śmietanką i dokładnie, ale delikatnie połączyć.

Tak przygotowaną śmietaną przesmarować wierzch i boki ciasta, a następnie przy pomocy szprycy cukierniczej udekorować tort truskawkowy według uznania bitą śmietaną i truskawkami – bitej śmietany jest bardzo dużo więc wystarczy na całą dekorację.

Po udekorowaniu tort truskawkowy ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin żeby masa stężała.

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

Tort truskawkowy

118 odpowiedzi do “Tort truskawkowy”

    1. Zapraszam 🙂 Urodzinki masz w czerwcu o ile dobrze pamiętam, więc sezon akurat na truskawki jest 🙂
      Nie pisałaś którego czerwca, więc dokładnej daty nie znam…

  1. Aniu,Twoj tort wyglada tak pieknie,ze samo patrzenie wystarczy ,zeby poprawic nastroj 🙂 A poniewaz mam nieszczegolny dzien to z radoscia wpatruje sie w Twoje dzielo sztuki:) Masz talent kobieto 🙂

    PS: zrobilam ciasto rabarbarowe,pycha . Teraz zrobie truskawkowa drozdzowke a potem tort 🙂

    1. Bardzo dziękuję 🙂
      Ciesze się, że ciasto rabarbarowe smakuje 🙂 Drożdżówka też jest pyszna, więc myślę, że przypadnie Ci do gustu, no a tort…tort to już smakowa poezja – napisze tak nieskromnie 🙂

  2. Ekstra torcik!
    No, no! Jestem pod wrażeniem.
    Nawet nie wiesz jakbym sobie teraz chciała osłodzić życie takim kawałkiem.
    Pozdrowionka cieplutkie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.