Tort straciatella

Tort straciatella
Tort straciatella

W moim domu torty pojawiają się na wyjątkowe okazje i tym razem pojawił się tort – tort straciatella, bo dzisiaj jest wyjątkowa okazja, więc nie mogło obyć się bez tego słodkiego wypieku 🙂

Tort zrobiłam dla pewnej wyjątkowej osóbki, która dnia dzisiejszego świętuje swoje urodziny – 40 lat to nie byle co 🙂

Tort smakuje genialnie – puszysty biszkopt, krem kakaowy i krem straciatella na bazie bitej śmietany i serka mascarpone.

Smakuje pysznie, polecam 🙂

Dla tego kto zgadnie, że to moje urodziny będzie większy kawałek 😉

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Biszkopt:

6 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub 1 mały cukier wanilinowy

3/4 szklanki mąki pszennej tortowej

3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżka oleju

Poncz:

3/4 szklanki wody

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżka cukru

Krem kakaowy:

300 ml śmietanki 36%

3 łyżki cukru pudtu

125 g serka mascarpone

3 łyżeczki z lekką górką kakao

Krem straciatella:

300 ml śmietanki 36%

3 łyżki cukru pudru

125 g serka mascarpone

60 g czekolady deserowej

Dekoracja:

400 ml śmietanki 36%

250 g serka mascarpone

4 łyżki cukru pudru

1 łyżka kakao

czekoladowe dekoracje i posypki

 

PRZYGOTOWANIE:

Biszkopt – całe jajka wbić do miski, dodać cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy i ubić na jasną, puszystą masę.

Dodać olej i wymieszać.

Do osobnej miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, połączyć, a następnie przesiać do miski z masą jajeczną.

Całość dokładnie, ale delikatnie wymieszać – tylko do połączenia składników.

Dno tortownicy ( 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boków nie obkładać ani nie natłuszczać.

Ciasto na biszkopt przelać do tortownicy.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem.

Piec 40 minut ( do suchego patyczka ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu biszkopt wyjąć i wystudzić.

Zimne ciasto przekroić na trzy blaty – jeśli ciasto urosło z górką należy najpierw je wyrównać.

Krem kakaowy – zimną śmietankę ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania cukier puder, a następnie serek mascarpone.

Do ubitej śmietany dodać przesiane kakao i delikatnie, ale dokładnie połączyć.

Poncz – do gorącej wody wlać sok z cytryny, wsypać cukier i dokładnie wymieszać, wystudzić.

Wokół pierwszego blatu ciasta zapiąć obręcz, ciasto nasączyć 1/3 przygotowanego ponczu i wyłożyć przygotowany krem.

Nakryć drugim blatem ciasta, nasączyć.

Krem straciatella – zimną śmietankę ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania cukier puder, a następnie serek mascarpone.

Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i delikatnie wmieszać do kremu śmietanowego.

Tak przygotowany krem wyłożyć na drugi blat biszkoptu, wyrównać i nakryć trzecim blatem ciasta, który również należy nasączyć.

Tort straciatella odstawić do lodówki na około godzinę.

Dekoracja – zimną śmietankę ubić na sztywno dodając w trakcie ubijania cukier puder, a następnie serek mascarpone.

Masę podzielić na dwie części i do jednej dodać przesiane kakao, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Zdjąć obręcz tortownicy z ciasta.

Masą czekoladową przesmarować wierzch i boki ciasta, a następnie dowolnie udekorować jasnym kremem śmietanowym i pozostałym kakaowym kremem.

Tort straciatella udekorować czekoladowymi posypkami.

Włożyć do lodówki na kilka godzin.

Tort straciatella

Tort straciatella

Tort straciatella

 

149 odpowiedzi do “Tort straciatella”

  1. Nie dość, że połączenie smaków jest genialne, to jeszcze dekoracja piękna!
    Wszystkiego najlepszego z okazji urodzin – dużo zdrowia, uśmiechu i satysfakcji z tego, co robisz 🙂

  2. Anula,niech sie spelniaja wszystkie Twoje marzenia:) Tort wyglada rewelacyjnie i jestem wiecej niz pewna,ze smakuje jeszcze lepiej 😉 Jesli kiedys spotkamy sie na kawie to poprosze o taki kawalek tortu :))))) Brawo !!!!

  3. Kochani ja też życzę Pani Ani wszystkiego naj… ale czy ktoś z Was tu piszących zrobił ten tort? Pytam bo chciała bym go zrobić a Wasze komentarze dotyczą tylko życzeń dla Pani Ani.

    1. Nikt tego tortu jeszcze nie mógł zrobić. Byłoby to raczej niemożliwe, bo dopiero wczoraj go robiłam i dopiero dzisiaj zamieściłam przepis, więc mało prawdopodobne jest żeby ktoś od razu zaczął piec. Gdyby było to zwykłe ciasto to byłaby większa szansa, ale tort to raczej ciasta na specjalne okazje i tak od razu nikt nie upiecze świeżo zamieszczonego przepisu 😊

  4. Aniu wszystkiego naj najlepszego, spełnienia marzeń, samych radości w życiu!!! 🎂🎁🎉Tort przepiękny, cudownie go ozdobiłaś, na pewno smakuje rewelacyjnie 😊 pozdrawiam serdecznie 😊

  5. Uwielbiam takie ciasta/torty. Prawdzie Dalej nie mam piekarnika ale pomyślałam że mogę kupić przecież gotowe spody ewentualnie zrobić na herbatnikach lub krakersach i myślę że też mogłoby być pysznie.

  6. No nie, i weź tu człowieku ogranicz słodycze 😀 Przy najbliższej okazji na pewno spróbuję, bo za tradycyjnymi tortami nie przepadam, tutaj przekonał mnie serek mascarpone 😀

  7. Zrobiłam, i wszystko było by dobrze gdyby nie ten biszkopt, wyszedł w smaku wiórowaty. Tak więc gdy ktoś będzie chciał go zrobić niech zrobi normalny biszkopt myślę ,że mąka ziemniaczana to nie był trafiony pomysł jak dla mnie oczywiście.

    1. Wielka szkoda, że biszkopt nie wyszedł taki jak powinien i ciężko mi powiedzieć co poszło nie tak w Twoim wykonaniu. Ja do biszkoptu bardzo często dodaję mąkę ziemniaczaną – ma to swój cel tak samo jak dodanie odrobiny oleju 🙂
      Biszkopt zawsze robię z jednego sprawdzonego przepisu – sprawdzonego nie tylko przeze mnie 🙂
      Może temperatura jak na Twój piekarnik była zbyt wysoka, albo czas pieczenia zbyt długi – każdy piekarnik jest inny..
      Poza tym poncz powinien załatwić sprawę nawet przy zbyt długo pieczonym biszkopcie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.