Tort naleśnikowy z twarogiem i porzeczkami

Tort naleśnikowy z twarogiem i porzeczkami
Tort naleśnikowy z twarogiem i porzeczkami

Tort naleśnikowy z twarogiem i porzeczkami dla miłośników naleśników na słodko w niecodziennym wydaniu 🙂

Pyszne, delikatne naleśniki przełożone słodkim, ale nie przesłodzonym twarogiem, no i oczywiście czarne porzeczki, a całość podana w formie tortu.

Tak przygotowane naleśniki na pewno będą chętnie zjadane przez dzieci, ale i dorośli myślę, że się skuszą.

Gorąco polecam na smaczny deser ale i przekąskę, czy obiad – jak kto lubi 🙂

 

Przepis na jeden tort naleśnikowy z twarogiem i porzeczkami z czterech naleśników.

 

SKŁADNIKI:

Naleśniki:

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

1 łyżka cukru

szczypta soli

1 łyżka oleju

1 jajko

1 szklanka mleka

Usmażyć na suchej patelni 4 naleśniki, podzielić na 6 kawałków – jak pizzę

Nadzienie:

400 g twarogu

1 łyżka domowego cukru waniliowego lub cukru wanilinowego

3 łyżki cukru

3 łyżki jogurtu naturalnego

1 szklanka czarnych porzeczek

 

PRZYGOTOWANIE:

Naleśniki – do miski przesypać mąkę pszenną, dodać szczyptę soli, cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy, wymieszać.

Wlać mleko, dodać jajko i olej, a następnie dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na około 30 minut.

Na suchej lub lekko natłuszczonej patelni usmażyć cztery naleśniki.

Naleśniki układać jeden na drugim.

Lekko przestudzić, następnie pokroić na sześć kawałków – jak pizzę.

Nadzienie – twaróg przełożyć do miski i rozdrobnić przy pomocy blendera stopniowo dodając jogurt naturalny ( dodawać jogurt stopniowo żeby masa nie okazała się zbyt rzadka ).

Do rozdrobnionego twarogu dodać cukier i cukier waniliowy lub wanilinowy, połączyć.

Czarne porzeczki oczyścić, opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Na talerzu ułożyć jeden pokrojony naleśnik, nałożyć część farszu, posypać czarnymi porzeczkami i nakryć drugim pokrojonym naleśnikiem starając się układać tak aby części ( trójkąty ) pasowały do siebie – ułatwi to późniejsze nakładanie porcji na talerzyki.

Na kolejne części naleśnika ponownie wyłożyć farszu, posypać czarnymi porzeczkami i ponownie nakryć pokrojonym naleśnikiem – w taki sposób postępować do wykorzystania składników.

Tort naleśnikowy z twarogiem i porzeczkami można podawać bezpośrednio po przygotowaniu, ale przygotowany i schłodzony na kilka godzin przed podaniem smakuje równie pysznie 🙂

Tort naleśnikowy z twarogiem i porzeczkami

Tort naleśnikowy z twarogiem i porzeczkami

Tort naleśnikowy z twarogiem i porzeczkami

90 odpowiedzi do “Tort naleśnikowy z twarogiem i porzeczkami”

  1. Moim zdaniem tak właśnie ma wyglądać prawdziwie rewelacyjny tort.
    Od razu bym się skusiła. Wcale by mnie nie trzeba było namawiać.
    Super!
    Pozdrowionka piątkowe 🙂 Miłego popołudnia 🙂

  2. Przestanę do Ciebie zaglądać !
    Robię to zawsze ok 15 kiedy już jestem głodna i jak to widzę, to tak mi slinka leci 😉
    Pysznie , znowu coś łatwiejszego i moge to zrobić 😀

  3. Jadłam tradycyjne naleśniki z farszem serowym i mi smakują. Z porzeczkami też będę musiała wypróbować – zawsze to porcja witamin 😉

  4. Od dawna mam ochotę zrobić tort naleśnikowy, ale jak już mam usmażone naleśniki, to szybko się kończą wypełnione serem albo konfiturą malinową. Może kiedyś się uda 🙂

  5. to mi przypomina tort z tych „kocich języków” też robiłaś przepis na same naleśniki z masą w środku jak dobrze pamiętam 🙂 w każdym razie nie pogardziłabym kawałkiem 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.