Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym to wyborne i łatwe w przygotowaniu bezmięsne danie, które będzie świetną propozycją zarówno na obiad jaki kolację.

Bardzo kruche ciasto, szpinakowe nadzienie z dodatkiem serka i śmietany, no i oczywiście pyszny ser pleśniowy.

Całość obłędnie smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu.

Jeśli lubicie szpinak tak bardzo jak ja to tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym będzie dla Was propozycją idealną 🙂

 

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g masła

1 jajko

szczypta soli

Nadzienie:

300 g rozdrobnionego szpinaku

1 łyżka masła klarowanego

2 ząbki czosnku

sól

czarny pieprz mielony

1 opakowanie ( 135 g ) serka śmietankowego o smaku czosnkowym

100 g śmietany 18%

1 jajko

1 opakowanie ( 120 g ) sera pleśniowego

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – mąkę przesypać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać.

Do mąki z solą dodać jajko i pokrojone w kostkę masło.

Całość dokładnie zagnieść – jeśli ciasto będzie bardzo suche dodać odrobinę wody.

Formę do tarty natłuścić i wylepić ją ciastem – można również ciasto rozwałkować i przenieść do formy.

Gęsto nakłuć widelcem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć formę z ciastem i zapiekać 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Nadzienie – na patelni rozgrzać masło, a następnie na gorący tłuszcz włożyć rozdrobniony szpinak – szpinak mrożony należy najpierw rozmrozić.

Ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, przecisnąć przez praskę i dodać do szpinaku, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Szpinak z czosnkiem podsmażyć, a po podsmażeniu przestudzić.

Do miski wbić jajko, dodać śmietanę i serek o smaku czosnkowym, dokładnie połączyć.

Masę śmietanowo-jajeczną wymieszać z podsmażonym szpinakiem.

Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczony spód tarty.

Ser pleśniowy pokroić na mniejsze kawałki – u mnie 12 trójkątów, a następnie wyłożyć na masie szpinakowej lekko wciskając w środek.

Tartę ponownie włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec na funkcji grzania góra-dół przez 25 minut.

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym smakuje równie dobrze na gorąco jaki na zimno 🙂

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym

74 odpowiedzi do “Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym”

  1. Oooooo mniam …Szpinak uwielbiam.Ja często robię np zapiekanke makaronową ze szpinakiem i sosem pomidorowym z mięsem mielonym i do tego mozzarella.Pyszota.

  2. Jak byłam na kursie gotowania, dwa lata temu to robiliśmy taką tartę ze szpinakiem, ale zamiast sera pleśniowego dodawaliśmy orzechy. Była pyszna !

  3. Chyba już kiedyś wspominałam, że lubię wszystko co ze szpinakiem?! 😀 Będę musiała kiedyś zrobić taką tartę, bo zapowiada się bardzo smakowicie 🙂 Ja jednak zastąpiłabym ser pleśniowy jakimś innym 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.