Tarta z brokułami, kurczakiem i sosem czosnkowym

Tarta z brokułami, kurczakiem i sosem czosnkowym
Tarta z brokułami, kurczakiem i sosem czosnkowym

Bardzo lubię tarty, zarówno te słodkie jaki wytrawne, a zatem dzisiaj przedstawiam Wam mój kolejny ,,tartowy” przepis – Tarta z brokułami, kurczakiem i sosem czosnkowym.

Kruche, tradycyjne ciasto do tarty, farsz z mięsa drobiowego i brokuł, a całość zatopiona pod pysznym sosem czosnkowym z dodatkiem mozzarelli.

Tarta jest super smaczna, a sos czosnkowy świetnie komponuje się zarówno z brokułem jaki kurczakiem.

Polecam wypróbować przepis 🙂

 

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g masła

1 jajko

szczypta soli

Farsz:

1 filet z piersi kurczaka ( około 300 g )

1 łyżka masła klarowanego

sól

pieprz czarny mielony

czosnek granulowany

1 brokuł

Sos:

4 czubate łyżki śmietany 18%

1 jajko

szczypta soli

2 ząbki czosnku

50 g startej mozzarelli

 

PRZYGOTOWANIE:

Mąkę pszenną przesypać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać.

Do mąki wymieszanej z solą dodać jajko i pokrojone na małe kawałki zimne masło, szybko zagnieść ciasto i włożyć do lodówki na około 30 minut.

Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małe kawałki.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć pokrojone mięso.

Podsmażyć doprawiając w trakcie smażenia solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym do smaku.

Brokuł oczyścić, opłukać  i podzielić na różyczki, a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.

Do kubeczka przełożyć śmietaną, dodać jajko, sól i wymieszać.

Ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć i przecisnąć przez praskę, a następnie dodać do masy śmietanowo-jajecznej, dodać starty ser mozzarella i dokładnie wymieszać.

Formę do tarty natłuścić i wylepić ją schłodzonym ciastem ( można również ciasto rozwałkować i przenieść do formy ), nadmiar ciasta odciąć – z nadmiaru ciasta można przygotować ozdoby na wierzch tarty 😉

Gęsto nakłuć widelcem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć formę z ciastem i zapiekać 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażone mięso kurczaka i ugotowane różyczki brokuła.

Polać tartę przygotowanym sosem i ponownie włożyć do piekarnika.

Tarta z brokułami, kurczakiem i sosem czosnkowym powinna się piec kolejne 25 minut w temperaturze 180 stopni, na funkcji grzania góra-dół.

Tarta z brokułami, kurczakiem i sosem czosnkowym

Tarta z brokułami, kurczakiem i sosem czosnkowym

Tarta z brokułami, kurczakiem i sosem czosnkowym

101 odpowiedzi do “Tarta z brokułami, kurczakiem i sosem czosnkowym”

  1. Kiedyś uzależniłam się od obiadu składającego się z makaronu, mięsa drobiowego, brokułów i sosu czosnkowego 🙂 Wersja z tartą na pewno posmakowałaby mi i mojej rodzinie 😉

  2. Chyba wiem co jutro zrobię na obiad 🙂 Brokuły, kurczak i czosnek to jedno z moich ulubionych połączeń 😉 A tarty nigdy nie robiłam, więc kiedyś musi być ten pierwszy raz 😀

  3. Nie przepadam za daniami z ciastem typu tarty czy pierogi, ale rodzinka tak, więc dla nich chętnie bym przygotowała, szczególnie jako przystawkę na imprezie rodzinnej 🙂

  4. Jakimś cudem jeszcze nigdy w życiu nie robiłam tarty, ba – nawet jej nie jadłam! Jak ja się uchowałam??? W domu nie mam też formy do tarty. Po powrocie z urlopu muszę nadrobić te niedociągnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.