Tarta curry z boczkiem na cieście francuskim

Tarta curry z boczkiem na cieście francuskim
Tarta curry z boczkiem na cieście francuskim

Tarta curry z boczkiem na cieście francuskim to pyszna i szybka propozycja dania obiadowego, ale jest to również świetny pomysł na ciepłą kolację.

Tarta curry jak sama nazwa wskazuje jest na bazie tych właśnie aromatycznych przypraw – ciasto francuskie, nadzienie z boczkiem wędzonym i cebulką, a także kaszą kuskus, a całość zalana pysznym sosem z dodatkiem sera i przypraw.

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm

 

SKŁADNIKI:

Tarta:

ciasto francuskie

3 cebule

2 łyżki masła

100 g boczku

1/2 łyżeczki curry

2 łyżki kaszy kuskus

sól

Sos:

4 łyżki śmietany 18%

1 jajko

szczypta soli

1/2 łyżeczki curry

150 g sera

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać na drobno.

Na patelni rozgrzać masło i na gorący tłuszcz przełożyć cebulę i zeszklić.

Boczek wędzony pokroić na drobno i dodać do cebulki, doprawić solą, dodać curry i podsmażyć.

Kasze kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu i tak przygotowaną dodać do cebulki i boczku, dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie wyłożyć na blaszkę ( 24*24 cm ) wyłożoną papierem do pieczenia, gęsto nakłuć widelcem i wyłożyć farsz.

Do kubka przełożyć śmietanę, dodać jajko, szczyptę soli i curry, dokładnie wymieszać.

Ser zetrzeć na tarce o średnich oczkach i dodać do masy śmietanowej, wymieszać i polać tartę.

Boli ciasta francuskiego pozawijać do środka ( nie muszą się schodzić ).

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z tartą curry i piec przez 25 minut na funkcji grzania góra-dół.

Tarta curry z boczkiem na cieście francuskim

Tarta curry z boczkiem na cieście francuskim

Tarta curry z boczkiem na cieście francuskim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.