Tarta cukiniowa z papryką i boczkiem

Tarta cukiniowa z papryką i boczkiem
Tarta cukiniowa z papryką i boczkiem

Tarta cukiniowa z papryką i boczkiem to bardzo smaczna i łatwa w przygotowaniu tarta.

Kruche ciasto, cukiniowy farsz z boczkiem i papryką, a dodatkowo plasterki cukinii.

Pyszna i szybka propozycja na smaczny obiad lub kolację 🙂

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g masła

1 jajko

szczypta soli

Farsz:

150 g boczku wędzonego

1 łyżka oleju

1 czerwona papryka

1 cukinia

30 g sera parmezan

sól

czarny pieprz mielony

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – mąkę przesypać do miski, dodać szczyptę soli i wymieszać.

Do mąki z solą dodać jajko i pokrojone w kostkę masło.

Całość dokładnie zagnieść – jeśli ciasto będzie bardzo suche dodać odrobinę wody.

Formę do tarty ( średnica 25 cm ) natłuścić i wylepić ją ciastem – można również ciasto rozwałkować i przenieść do formy, nadmiar ciasta odciąć.

Gęsto nakłuć widelcem i schować formę do lodówki na czas grzania piekarnika.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć formę z ciastem i zapiekać 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Farsz – boczek wędzony pokroić w kostkę ( skórę odkroić ).

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojony boczek, podsmażyć.

Paprykę czerwoną oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w kosteczkę i dodać do podsmażonego boczku.

Cukinię opłukać, osuszyć i bez obierania ze skóry odkroić około 16 cienkich plasterków ( plasterki powinny być cienkie, ale nie za bardzo – mój jeden plasterek był bardzo cienki i zbyt mocno się przypiekł ).

Pozostałą cukinię zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dodać do pozostałych składników na patelni, podsmażyć.

Ser parmezan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach i wmieszać do podsmażonego farszu.

Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika i wyłożyć na nie farsz, a następnie poukładać plasterki cukinii.

Ponownie włożyć do gorącego piekarnika i piec 25 minut.

Tarta cukiniowa z papryką i boczkiem jest gotowa do podania 🙂

Tarta cukiniowa z papryką i boczkiem

Tarta cukiniowa z papryką i boczkiem

 

108 odpowiedzi do “Tarta cukiniowa z papryką i boczkiem”

  1. Wygląda obłędnie 🙂 Szkoda, że u nas by wyglądało tak, że ja bym „wyrzucała” z niej boczek, a moja druga połówka cukinię 😀 Chociaż jakby zrobić pół tak pół tak… 😀

  2. Może na tę tartę bym się skusiła?
    Mikołaj się w końcu zbliża… Może coś fajnego dla niego przygotuję? 😀
    Sama przy okazji chętnie zjem też coś pysznego.
    Pozdrowionka! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.