Tarta bez pieczenia z agrestem i masą cytrynową

Tarta bez pieczenia z agrestem i masą cytrynową
Tarta bez pieczenia z agrestem i masą cytrynową

Tarta bez pieczenia z agrestem i masą cytrynową to moja kolejna własna propozycja na pyszną słodkość 🙂

Tarta jest bardzo smaczna, przygotowana na ciasteczkowym spodzie z masą budyniową o smaku cytrynowym z pysznym, soczystym agrestem i agrestową galaretką.

Ciasto niesamowicie smaczne, szybkie i łatwe w przygotowaniu.

Orzeźwiająca, kwaskowata, niezbyt słodka, pyszna 🙂

Tarta bez pieczenia z agrestem i masą cytrynową powstała na moje imieninki, które są dzisiaj, a więc częstujcie się 🙂

 

Przepis na formę do tarty o średnicy 25 cm.

 

SKŁADNIKI:

250 g waniliowych herbatników

120 g masła + 2 łyżki

1/2 litra mleka

2 łyżki cukru

1 budyń waniliowy ( bez cukru )

sok z 1 cytryny

400 g agrestu

1 galaretka agrestowa

 

PRZYGOTOWANIE:

Galaretkę agrestową rozpuścić w 400 ml gorącej wody i odstawić do przestudzenia.

Agrest oczyścić z szypułek, opłukać, a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.

Cytrynę sparzyć, osuszyć, przekroić i wycisnąć z niej sok.

Herbatniki przełożyć do dzbana blendera i pokruszyć na piasek.

120 g masła przełożyć do garnka i roztopić, a następnie przestudzić.

Chłodne masło połączyć z pokruszonymi na piasek ciasteczkami i tak przygotowaną masą wylepić formę do tarty ( średnica 25 cm ) – dno i boki.

Foremkę wylepioną ciastem włożyć na około 15-20 minut do lodówki aby masa mogła zastygnąć.

Ugotować budyń wykorzystując podane w składnikach 2 łyżki cukru i 500 ml mleka.

Do gorącego budyniu wlać przez sitko sok z cytryny, wymieszać, następnie dodać dwie łyżki masła i mieszać do całkowitego połączenia i rozpuszczenia masła.

Przygotowaną masę budyniową wyłożyć na ciasteczkowy spód, poukładać agrest, wystudzić, a następnie schować do lodówki do całkowitego stężenia masy.

Tartę polać tężejącą galaretką agrestową.

Tarta bez pieczenia z agrestem i masą cytrynową powinna być przechowywana w lodówce.

Najlepiej smakuje mocno schłodzona 🙂

Tarta bez pieczenia z agrestem i masą cytrynową

Tarta bez pieczenia z agrestem i masą cytrynową

Tarta bez pieczenia z agrestem i masą cytrynową

118 odpowiedzi do “Tarta bez pieczenia z agrestem i masą cytrynową”

  1. Wszystkiego najlepszego z okazji imienin! Dużo zdrowia i mnóstwa inspiracji! 🙂
    Tarta wygląda przepysznie – bardzo lubiłam agrestową galaretkę w deserach. Słodko, ale orzeźwiająco – to lubię!

  2. Przyznaje się, że ciasta z agrestem nigdy nie robiłam 🙂 Twoje wygląda niesamowicie 😉 Pozdrawiam i składam najlepsze życzenia z okazji imienin 🙂

  3. Normalnie przebój lata, ale zauważyłam, że agrestu w tym roku jak na lekarstwo, przynajmniej u nas. Ja zrobiłam babeczki z dżemem śliwkowym, ale wyszły raczej jak grzyby…kiepska ze mnie kucharka 🙁 Jeszcze raz najlepsze życzenia imieninowe 🙂

  4. Ale świetna propozycja! Niestety, agrestu nawet na targu nie widziałam. W tym roku z własnego krzaczka zebrałam najwyżej garstkę owoców:)

    1. Dziękuję Iwonko 🙂
      Sama nie wiem jak na to wpadam 😉 Przychodzi mi do głowy i siedzi dopóki nie zrobię 😉
      Moja głowa jest pełna pomysłów 🙂

  5. Wygląda smakowicie! 😀 Dawno nie jadłam agrestu, oj bardzo dawno. Jak byłam młodsza, to pamiętam jak agrest rósł u mojej babci w ogródku i zawsze zrywałam i jadłam. Ciekawe czy teraz też by mi tak smakował jak kiedyś. Pamiętam, że uwielbiałam jego konsystencję ;D

    1. Teoretycznie można, ale nie będziesz miała wtedy identycznej konsystencji jak ta w przepisie, bo jednak sok z prawdziwej cytryny trochę rozcieńczy budyń, a poza tym będziesz miała sztuczny aromat i nie tak intensywny niż w przypadku dodania prawdziwego soku z cytryny. Nie mówiąc już, że nie będzie to prawdziwy cytrynowy smak i aromat 🙂

  6. Anula,slodkiego zycia Ci zycze 🙂 Przepis wyjatkowy,prosty,blyskawiczny,z cala pewnoscia przepyszny i …..piekny :))) Jutro go zrobie bo chyba widzialam agrest w sklepie 🙂 jeszcze raz sto lat :)pozdrawiam Renata

    1. Dziękuję ślicznie za życzenia Renatko 🙂
      Tarta jest mega pyszna, więc jeśli napotkasz gdzieś agrest to wypróbuj 🙂
      Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.