Tagliatelle z klopsikami po grecku

Tagliatelle z klopsikami po grecku
Tagliatelle z klopsikami po grecku

Tagliatelle z klopsikami po grecku to moja kolejna propozycja na pyszne danie obiadowe.

Bardzo smaczne, miękkie i delikatne klopsiki w warzywnej potrawce przygotowywanej jak farsz do ryby po grecku, a całość podana z makaronem.

Tagliatelle z klopsikami po grecku z całą pewnością przypadnie do gustu miłośnikom warzyw i makaronu.

Zachęcam do wypróbowania 🙂

 

Przepis na cztery porcje Tagliatelle z klopsikami po grecku ( 16 klopsików ).

 

SKŁADNIKI:

 

300 g mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowo-wołowego

1 jajko

tarta bułka lub kajzerka

sól

czarny pieprz mielony

1 ząbek czosnku

olej

2 cebule

4 marchwie

2 pietruszki

1 mały seler

2 liście laurowe

3-4 ziarna ziela angielskiego

1/2 łyżeczki cukru

1 puszka pomidorów

1/2 szklanki wody

300 g makaronu tagliatelle

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miseczki przełożyć mięso mielone, dodać jajko, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, wymieszać.

Dodać tartą bułkę lub namoczoną i odciśniętą kajzerkę, wyrobić mięsną masę.

Z masy mięsnej uformować małe klopsiki.

Na patelni rozgrzać niedużą ilość oleju i na gorący tłuszcz włożyć klopsiki, usmażyć, a następnie zdjąć z patelni.

Cebule, marchwie, seler i pietruszki obrać, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Cebulę pokroić w kostkę, a pozostałe warzywa zetrzeć na tarce o średnich oczkach.

Na tłuszcz po smażeniu klopsików włożyć pokrojoną cebulę i zeszklić, następnie dodać pozostałe warzywa i całość przesmażyć.

Dodać wodę, liście laurowe i ziarna ziela angielskiego, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, gotować na małym ogniu.

Pod koniec gotowania dodać pomidory z puszki wraz z sokiem i cukier.

Dusić do miękkości składników.

Na patelnię z warzywami przełożyć klopsiki i całość gotować kilka minut.

Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić.

Tagliatelle z klopsikami po grecku podawać bezpośrednio po przygotowaniu 🙂

Tagliatelle z klopsikami po grecku

Tagliatelle z klopsikami po grecku

Tagliatelle z klopsikami po grecku

76 odpowiedzi do “Tagliatelle z klopsikami po grecku”

  1. Nawet osoby, które nie lubią warzyw to w tak małych ilościach myślę, że każdy skusił by się na tak przygotowane danie! Muszę koniecznie wypróbować 🙂 Taka dawka witamin w jednym obiedzie to jest to! ☺

  2. Uwielbiam tagliatelle, jeden z moich ulubionych rodzajów makaronu. ogólnie to lubię grubsze i wyraźnie wyczuwalne makarony. Często łącze z mielonym jak spaghetti lub robię klopsy, pulpety itp 🙂

  3. Jeszcze nie tak dawno nie mogłam się zdecydować czy zrobić na obiad schab po grecku czy pulpeciki. Wyszło, że zrobiłam makaron z pesto ;D A tu mam wszystko w jednym! Następnym razem nie pójdę na łatwiznę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.