Tagliatelle z cukinią w sosie orzechowym

Tagliatelle z cukinią w sosie orzechowym
Tagliatelle z cukinią w sosie orzechowym

Tagliatelle z cukinią w sosie orzechowym to bardzo smaczna propozycja na bezmięsne danie obiadowe.

Smaczny makaron z sosem na bazie śmietanki o orzechowym smaku z dodatkiem cukinii i i orzechów włoskich, a całość delikatnie doprawiona białym pieprzem i oprószona natką pietruszki.

Danie jest bardzo smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu.

Polecam wypróbować, bo chociaż brzmi zaskakująco to smakuje wybornie 🙂

 

Przepis na dwie/trzy porcje Tagliatelle z cukinią w sosie orzechowym.

 

SKŁADNIKI:

200 g tagliatelle

1 cebula

2 łyżki oleju

1 średnia cukinia

100 g łuskanych orzechów włoskich

200 ml śmietanki 30%

sól

biały pieprz mielony

1 łyżka natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę obrać, opłukać , osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać na drobno.

Cukinię opłukać, osuszyć i bez obierania ze skóry i przy pomocy obieraczki do warzyw pokroić na cienkie plasterki – jeśli paseczki są bardzo długie można przekroić je na połowy.

W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć posiekaną cebulę, zeszklić, a następnie dodać cukinię i całość lekko podsmażyć.

Do podsmażonej z cebulą cukinii dodać łuskane orzechy włoskie ( mogą być połówki, mniejsze kawałki, ale także drobinki i pył orzechowy, który mógł powstać podczas łuskania lub znajdował się w paczce zakupionych orzechów łuskanych ).

Dodać śmietankę, doprawić solą i białym pieprzem mielonym i całość gotować na bardzo małym ogniu około 5 minut.

Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, a następnie odcedzić.

Tagliatelle z cukinią w sosie orzechowym podawać oprószone natką pietruszki.

Tagliatelle z cukinią w sosie orzechowym

Tagliatelle z cukinią w sosie orzechowym

Tagliatelle z cukinią w sosie orzechowym

108 odpowiedzi do “Tagliatelle z cukinią w sosie orzechowym”

  1. Mam kolezanke,ktora nie lubi wloskich potraw……powinna popatrzec na Twoje danie i wtedy zrozumie jak bardzo jest „nieszczesliwa ” :))) Aniu,swietny przepis jadajac takie rzeczy mozna spokojnie zrezygnowac z miesa :)) Moze potrzebujesz kogos kto bedzie testowal Twoje dania…..jestem wolna !!!Pozdrawiam Renata

    PS: Zrobilam piekielne udka…..wyszly boskie:))))

    1. Niektóre bezmięsne dania są tak smaczne, że człowiek może zapomnieć, że mięsa tam nie ma 😄
      Jak będę potrzebowała kogoś do testowania to będę o Tobie pamiętać Renatko 😄
      Bardzo się cieszę, że udka smakowały 😄😘

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.