Szparagi i filet kurczaka w sosie śmietanowym

Szparagi i filet kurczaka w sosie śmietanowym  podany z makaronem to wyborne danie obiadowe, które można przygotować w zaledwie pół godzinki.

Jest to idealna propozycja dla tych, którzy mają mało czasu, albo nie lubią spędzać długich godzin na przygotowywaniu jedzenia dla siebie i rodziny, a pomimo tego lubią smacznie zjeść ciekawe potrawy.

Pyszne i jak wiadomo niskokaloryczne, a do tego bardzo zdrowe szparagi, soczyste mięso kurczaka, no i sosik na bazie śmietany i aromatycznych ziół – sos może i do niskokalorycznych nie należy, ale do pysznych to na pewno. 🙂

Polecam wypróbować, bo danie jest niesamowicie smaczne.  🙂

Szparagi i filet kurczaka w sosie śmietanowym
Szparagi i filet kurczaka w sosie śmietanowym

Przepis na 3-4 porcje szparagów i filetu kurczaka w sosie śmietanowym.

 

SKŁADNIKI:

1 podwójny filet z piersi kurczaka

1 pęczek szparagów zielonych

2 łyżki masła klarowanego

4-5 czubatych łyżek śmietany 18%

sól

czarny pieprz mielony

1 łyżeczka suszonej natki pietruszki

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

 

PRZYGOTOWANIE:

Szparagi oczyścić, odkroić zdrewniałe końce, opłukać.

W garnku zagotować lekko osoloną wodę i na wrzątek włożyć przygotowane szparagi – najlepszą opcją jest gotowanie w pozycji pionowej tak żeby główki wystawały nad powierzchnię wody.

Należy dla ułatwienie związać je sznurkiem, aby były stabilne, ale jeśli wielkość garnka na gotowanie w pozycji pionowej nie pozwala to można ugotować je tradycyjnie.

Szparagi gotować około 2 minut, a następnie odcedzić, lekko przestudzić i pokroić na mniejsze kawałki – ja kroję na trzy części.

Filety z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.

Na głębokiej patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć pokrojony filet kurczaka.

Mięso doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut.

Do podsmażonego mięsa kurczaka dodać śmietanę, czosnek niedźwiedzi i natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.

Sos śmietanowo-ziołowy wraz z mięsem doprowadzić do wrzenia, następnie dodać pokrojone na kawałki szparagi, wymieszać i całość gotować około 5 minut na małym ogniu.

Szparagi i filet kurczaka w sosie śmietanowym podałam z makaronem Farfale.

Gotując 200 g makaronu uzyskamy 3-4 porcje dania.

Szparagi i filet kurczaka w sosie śmietanowym

Szparagi i filet kurczaka w sosie śmietanowym

Szparagi i filet kurczaka w sosie śmietanowym

49 odpowiedzi do “Szparagi i filet kurczaka w sosie śmietanowym”

  1. Zrobiłaś idealny obiad! Kocham i uwielbiam szparagi! Mogłabym jeść codziennie 🙂 w dodatku kurczak w takim sosie+makaron wolę niż z ziemniakami chyba że z młodymi 😛

  2. U nas dziś podobna tematyka – makaron z kurczakiem i szparagami, z tym, że u mnie nieco bardziej kalorycznie, bo z kremówką:) Twoje danie prezentuje się jak zwykle wspaniale:)

  3. Bardzo ciekawa obiadowa propozycja. Dwa pęczki zielonych szparagów czekają od piątku, więc i u mnie dziś na obiad się pojawią i to w wersji, jaką podajesz:)

    1. Rozczaruję Cię, ale jeśli bardzo lubisz to na pewno Ci się nie uda najeść na zapas. :/ Mi się jeszcze nigdy to nie udało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.