Sznycle z fasolką w sosie śmietanowo-koperkowym

Sznycle z fasolką w sosie śmietanowo-koperkowym
Sznycle z fasolką w sosie śmietanowo-koperkowym

Sznycle z fasolką w sosie śmietanowo-koperkowym to kolejna smaczna propozycja na pyszne danie 🙂

Kruche sznycle indyka, miękka fasolka szparagowa, a całość zatopiona w pysznym sosie koperkowym na bazie śmietanki.

Sznycle z fasolką w sosie śmietanowo-koperkowym to  bardzo łatwe w przygotowaniu danie, a do tego niesamowicie smaczne 😉

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na cztery sznycle z fasolką w sosie śmietanowo-koperkowym.

 

SKŁADNIKI:

4 sznycle indyka

sól

czarny pieprz mielony

2 łyżki oleju

300 g fasolki szparagowej

2 łyżki sosu sojowego jasnego

200 ml śmietanki 30%

1 łyżka posiekanego koperku + koperek do oprószenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Sznycle indyka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć mięso, usmażyć.

Fasolkę szparagową oczyścić, pokroić, opłukać i ugotować w osolonej wodzie, a następnie odcedzić.

Ugotowaną fasolę dodać do podsmażonych sznycli.

Wlać 2 łyżki sosu sojowego i dusić kilka minut na małym ogniu pod przykryciem.

Zdjąć mięso z patelni, wlać śmietankę i zagotować.

W trakcie gotowania doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać łyżkę posiekanego koperku.

Gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu.

Do sosu włożyć mięso.

Sznycle z fasolką w sosie śmietanowo-koperkowym podawać z ulubionymi dodatkami.

Oprószyć koperkiem przed podaniem.

Sznycle z fasolką w sosie śmietanowo-koperkowym

Sznycle z fasolką w sosie śmietanowo-koperkowym

Sznycle z fasolką w sosie śmietanowo-koperkowym

100 odpowiedzi do “Sznycle z fasolką w sosie śmietanowo-koperkowym”

  1. Przypomniałaś mi, że prawie w ogóle nie jadłam tego lata świeżego, aromatycznego koperku… Taki sos śmietanowo-koperkowy świetnie komponuje się także z rybą 🙂 Ale i sznycelki chętnie bym przygarnęła!

  2. Pyszności, Anno!
    Przyrządziłem sobie kiedyś podobne danie, gdzie sznycle zastąpiłem grubszymi (ok. 0,5 cm) plastrami wędzonego boczku.
    Plastry te przed smażeniem na chwilę zblanszowałem, a po wystygnięciu obficie zaprawiłem pogniecionym czosnkiem, majerankiem i sproszkowanym kminkiem, a na końcu oprószyłem mąką.
    pozdrawiam najsmaczniej i zapraszam

    1. Z boczkiem na pewno smakowało wybornie 🙂 No i ten czosnek…Bardzo lubię takie aromatyczne połączenia, ale z kminku musiałabym zrezygnować, bo mój Mąż nim lubi. Może kmin rzymski byłby dobrym rozwiązaniem 🙂
      Pozdrawiam serdecznie ☺

  3. Nie jesteś czasem przelotem w Krakowie? Zrobiłbyś mi, mam taki smak na obiad a tu jeszcze prawie 4 godziny w pracy i długa droga do domu 🙁 a to tak smacznie wygląda 🙂

  4. „Kruche sznycle indyka, miękka fasolka szparagowa, a całość zatopiona w pysznym sosie koperkowym na bazie śmietanki.”
    Aniu, to brzmi jak poezja 😉

  5. Ostatnio na moim talerzu często pojawiają się sznycle z indyka z fasolką szparagową, ale nigdy nie dodałam do fasolki takiego sosu. Dziękuję za inspirację 🙂

  6. Szkoda, że mieszkasz tak daleko od Warszawy, bo wprosiłabym się na obiad. Fasolkę uwielbiam, chociaż zazwyczaj jem ją polaną bułką tartą. A sznycle z piersi indyka- niebo w gębie. Narobiłaś mi smaku, idę obrać ziemniaki, wrzucić na patelnię kurczaka z „Biedronki”, bo tylko to mam z drobiu w lodówce. Życząc smacznego obiadu, ślę uśmiech najszczerszy.

    1. Pomimo tego, że mieszkam daleko to i tak serdecznie zapraszam na obiadek 🙂
      Będzie mi bardzo miło Ciebie gościć 🙂
      Moc pozdrowień ślę 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.