Szaszłyki z piersi kurczaka i cukinii

Szaszłyki z piersi kurczaka i cukinii
Szaszłyki z piersi kurczaka i cukinii

Prezentuję Wam dzisiaj szaszłyki z piersi kurczaka i cukinii, które przygotowałam w piekarniku z potrzeby chwili, a dokładniej to z chęci zjedzenia pysznego szaszłyka 😉

Nie zawsze pogoda sprzyja robieniu grilla poza domem, a chęć na szaszłyki niestety nie dostosowuje się do aury 😉 U mnie pogoda paskudna była i mało zachęcała do grillowania, a szaszłyka się chciał…oj chciało…

Szaszłyki z piersi kurczaka i cukinii, które przygotowałam i upiekłam w piekarniku smakują świetnie – delikatne drobiowe mięso, smaczna cukinia, cebulka, boczek wędzony, papryka czerwona…

Pychotka 🙂

 

Przepis na 6 szaszłyków z piersi kurczaka i cukinii.

 

SKŁADNIKI:

1 średniej wielkości filet kurczaka

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/4 papryki ostrej

1/2 łyżeczki soli

1 łyżka oliwy

2 małe cebule

1/2 cukinii

100 g boczku wędzonego ( u mnie w plasterkach )

1/2 papryki czerwonej

 

PRZYGOTOWANIE:

Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę.

Do miseczki wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą i sól, dodać oliwę i dokładnie wymieszać.

Do miseczki z marynatą przełożyć pokrojone mięso drobiowe, wymieszać i odstawić na około 30 minut.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć, pokroić w krążki.

Cukinię opłukać, osuszyć i bez obierania ze skóry pokroić w dużą kostkę.

Paprykę czerwoną oczyścić, opłukać, osuszyć, również pokroić w dużą kostkę.

Patyczki do szaszłyków lekko zwilżyć wodą, a następnie nakładać na nie w dowolnej kolejności zamarynowane mięso kurczaka, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, cebulę i boczek wędzony ( jeśli boczek jest w plasterkach to należy go złożyć ).

Tak przygotowane szaszłyki z piersi kurczaka i cukinii układać na blaszce z kratką lub na kratce piekarnika – jeśli układane są na kratce piekarnika to na dolną półkę w piekarniku należy włożyć blachę/wkład piekarnika, aby mógł tam spływać tłuszcz i sok z mięsa i warzyw.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z szaszłykami.

Szaszłyki z piersi kurczaka i cukinii piec około 35 minut na funkcji grzania góra-dół.

Idealnie smakują z dipem czosnkowym 🙂

Szaszłyki z piersi kurczaka i cukinii

Szaszłyki z piersi kurczaka i cukinii

Szaszłyki z piersi kurczaka i cukinii

116 odpowiedzi do “Szaszłyki z piersi kurczaka i cukinii”

  1. Uwielbiam drobiowe szaszłyki, tylko ja nie dodaję boczku. Klasyka grillowa 🙂 Dobre są jeszcze z dodatkiem ananasa – takie hawajskie! I zgrillowany chlebek do tego – rozpływam się 🙂

  2. Nie wiem, jak Ty to robisz, ale u Ciebie zawsze jedzenie wygląda apetyczniej niż u innych 😛

  3. W maju, na urodzinach koleżanki jadłam najlepsze szaszłyki! Miały w sobie pierś i warzywa, ale czuć było, że przygotowane zostały z sercem! 🙂

  4. W sobotę przyjeżdża rodzina i będę robić ale na grillu bo piekarnik u mnie nie działa… Tzn działa tak jak mu się podoba ostatnio pizzę robiłam(do odgryzania) i w ciągu 5 min się spaliła na węgiel bo mój piekarnik przy ustawieniu 75° miał temperaturę ponad 200 :/

  5. Jak byłam mała to uwielbiałam szaszłyki, później jakoś o nich zapomniałam. Szaszłyki z tych zdjęć wyglądają bardzo apetycznie. Coś czuję, że niedługo wrócę do obiadu z dzieciństwa 🙂

  6. To danie idealnie trafia w mój gust, zresztą lubię wszystkie szaszłyki i chodzą za mną od jakiegoś czasu, tylko ciągle zapominam o kupieniu patyczków (a dokładnie, w sklepach jakoś nie widzę).

    1. Soczyste nie są, bardzo rzadko pierś z kurczaka wychodzi soczysta – no chyba, że w folii, ale nie są tak przesuszone jak na tradycyjnym grillu. Mięso jest miękkie i kruche 🙂

  7. Po pierwsze podoba mi się samo danie cukinia i kurczak pycha, do tego fajny pomysł bo nie każdy może robić grila- blokowcy:-) biore całość:-D

    1. Dokładnie tak 🙂 Pogoda nie zachęca do grillowania na świeżym powietrzu – przynajmniej u mnie, a w piekarniku mamy prawie to samo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.