Szarlotka sypana

Szarlotka sypana
Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to bardzo łatwe w wykonaniu ciasto z dużą ilością soczystych jabłek.

Wykonanie jest niezwykle proste, ale przyznam szczerze, że gdy pierwszy raz spotkałam się z tym przepisem to chociaż bardzo mnie zaciekawiło podchodziłam do niego bardzo sceptycznie.

Do samego końca, czyli do czasu posmakowania szarlotki, nie wierzyłam, że z takiego przepisu może udać się ciasto, ale udało się, a dodatkowo smakuje przepysznie 🙂

Szarlotka sypana jest pysznym, prostym w przygotowaniu ciastem bez dodatku jajek i bez użycia miksera.

Zachęcam do wypróbowania 🙂

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

 

SKŁADNIKI:

1 szklanka mąki pszennej

1 szklanka kaszy manny

3/4 szklanki cukru + 2 łyżki

1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub 1 cukier wanilinowy

200 g bardzo mocno schłodzonego masła

1,5 kg winnych jabłek

1/2 łyżeczki cynamonu

 

PRZYGOTOWANIE:

Masło bardzo mocno schłodzić, najlepiej włożyć na około godzinę do zamrażarki.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie wymieszać z 2 łyżkami cukru i cynamonem.

Odstawić na kilkanaście minut, aby jabłka puściły sok – soku nie odlewać!

Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, a następnie przesiać do miski.

Dodać cukier, cukier waniliowy extra lub cukier wanilinowy i kaszę manną, wszystko dokładnie wymieszać.

Jabłka z sokiem przemieszać i podzielić na dwie części.

Suche składniki podzielić na trzy części.

Tortownicę ( 24 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boki natłuścić.

Dno i boki tortownicy dodatkowo owinąć folią aluminiową, aby sok z jabłek i tłuszcz nie wyciekały na rozgrzaną płytę piekarnika.

Na dno przygotowanej tortownicy wysypać pierwszą część suchych składników, wyłożyć na to pierwszą część przygotowanych jabłek łącznie z sokiem ( jabłek nie ugniatać – delikatnie rozłożyć na suchych składnikach np przy pomocy widelca ).

Na jabłka równomiernie wysypać druga część suchych składników, drugą część jabłek i na jabłka ostatnią część suchych składników.

Na ostatnią warstwę suchych produktów zetrzeć na tarce o grubych oczkach bardzo zimne masło.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika wstawić tortownicę z ciastem i piec na funkcji grzania góra-dół przez 60 minut.

Kroić po całkowitym wystudzeniu.

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Źródło Moje Wypieki

110 odpowiedzi do “Szarlotka sypana”

  1. Robiłam kiedyś taką, ale mi nie wyszła….. serio….
    Mam jakiś potworny antytalent do ciast! Masakra!
    Dzisiaj chcę zrobić brownie, ale mam złe przeczucia :PPPP

  2. Uwielbiam to ciasto! 😀 Lubię jednak dodać do niego obok albo na, bitą śmietanę i czasem lody waniliowe 🙂 i tak na ciepło szarlotkę jeść z tym!

  3. Uwielbiam szarlotki! Chociaż przyznam, że przepis brzmi naprawdę niezwykle i chyba mam tak samo jak kiedyś Ty, że sam muszę ją zrobić, aby się przekonać. Także koniecznie muszę ją zrobić i spróbować!
    Pozdrawiam 🙂

  4. Uwielbiam ten przepis, to takie moje slodkie wspomnienie z rodzinnego domku 😉 musze skombinowac kasze manne (we Wloszech to niestety dosc trudne) i w koncu zrobie ta szarlotke 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.