Strogonow

Strogonow
Strogonow

Strogonow zwany też pod nazwą boeuf stroganow to klasyczne danie z wołowiną, chociaż spotkałam się już z wieprzową i drobiową wersją tego dania.

W tym przepisie klasyka, którą kojarzę z dzieciństwa i znam z kuchni Babci, czyli wołowina.

Pyszny obiad jednogarnkowy, bardzo sycący, pożywny i aromatyczny.

 

Przepis na 2-3 porcje dania Strogonow.

 

SKŁADNIKI:

500 g mięsa wołowego na gulasz

1 łyżka mąki pszennej

2 cebule

1 ząbek czosnku

3 + 2 łyżki masła

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

1/2 szklanki wody

1 liść laurowy

2-3 kulki ziela angielskiego

250 g pieczarek

1 papryka czerwona

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

sól

pieprz czarny mielony

2 łyżeczki musztardy sarepskiej

woda do podlewania

3 łyżki śmietany 18% ( opcjonalnie )

 

PRZYGOTOWANIE:

Mięso wołowe umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kostkę.

Oprószyć łyżką mąki pszennej.

Na dużej patelni rozgrzać 3 łyżki masła i włożyć mięso, podsmażyć z każdej strony.

Podsmażone mięso przełożyć do garnka pozostawiając na patelni tłuszcz.

Cebulę i ząbek czosnku obrać, opłukać i pokroić na drobno.

Przełożyć na patelnię i podsmażyć kilka minut, w razie potrzeby dodać jeszcze łyżkę masła.

Do smażonej cebuli i czosnku dodać pół szklanki wody i 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego.

Mieszając drewnianą łyżką tak, aby płyn rozpuścił to co przywarło do dna, zagotować.

Następnie zawartość patelni przełożyć do garnka z mięsem, dodać tyle wody, aby zakrywało mięso na około 2 centymetry.

Do przygotowywanego strogonowa dodać liść laurowy i ziele angielskie, gotować na małym ogniu podlewając w razie potrzeby wodą.

Gotować do miękkości mięsa – około 1,5 godziny.

W tym czasie oczyścić paprykę z nasion, umyć i pokroić w paseczki.

Pieczarki obrać, umyć i pokroić w plasterki.

Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i podsmażyć pokrojone pieczarki.

Gdy mięso będzie już miękkie doprawić strogonowa słodką i ostrą papryką, solą i pieprzem.

Dodać musztardę i pokrojoną paprykę.

Gotować około 10 minut.

Po upływie podanego czasu dodać do sosu podsmażone pieczarki.

Całość gotować około 5 minut.

Można dodać śmietanę – do śmietany dodać 2-3 łyżki sosu, wymieszać i przelać do garnka lun podawać na talerzu dekorując kleksem śmietany.

Strogonow podawać z kaszą, ziemniakami lub pieczywem.

Strogonow

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.