Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej

Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej
Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju musztardy i dania z ich dodatkiem.

Tym razem proponuję steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej podpieczone na patelni, a następnie zapiekane w piekarniku z ziemniakami i cebulą.

Danie jest niesamowicie smaczne i bardzo aromatyczne.

Polecam wypróbować. 🙂

 

Przepis na cztery steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej.

 

SKŁADNIKI:

4 plastry szynki wieprzowej

1 słoiczek musztardy starofrancuskiej z całymi ziarnami gorczycy

3-4 łyżki oleju

4 czerwone cebule

2 ząbki czosnku

4-6 ziemniaków ( zależnie od wielkości )

sól

czarny pieprz mielony

 

PRZYGOTOWANIE:

Plastry szynki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie posolić i oprószyć pieprzem.

Przesmarować musztardą starofrancuską z każdej strony ( około 1-1,5 łyżeczki na stronę ) i odstawić mięso na około godzinę do lodówki.

Cebulę, czosnek i ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć, a następnie cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać, a ziemniaki pokroić w plastry średniej grubości.

Po podanym czasie marynowania mięsa na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć steki z szynki, obsmażyć z każdej strony.

Obsmażone mięso przełożyć na talerz.

Na patelnię, na której smażyło się mięso włożyć przygotowaną cebulę, czosnek i ziemniaki, smażyć przez kilka minut.

Podsmażoną zawartość patelni włożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć steki z szynki i pozostałą musztardę, naczynie zakryć pokrywką lub folia aluminiową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego włożyć potrawę.

Piec przez 40 minut pod przykryciem na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie naczynie odkryć zapiekać kolejne 20 minut.

Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej podałam z buraczkami.

Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej

Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej

Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej

2 odpowiedzi do “Steki z szynki w musztardzie starofrancuskiej”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.