Steki karkówki w piwie

Steki karkówki w piwie
Steki karkówki w piwie

Steki karkówki w piwie to moja kolejna propozycja na danie z piekarnika.

Karkówka zamarynowana w przyprawach, a następnie usmażona i wraz z papryką i cebulą zapiekana w piwie.

Mięso tak przygotowane jest bardzo miękkie i soczyste, warzywa miękkie, ale nie rozgotowane, a smaku piwa w daniu nie czuć – to taka mała informacja dla tych, którzy obawiają się piwnego smaku 😉

Zachęcam do wypróbowania przepisu 🙂

 

Przepis na 2-3 porcje dania Steki karkówki w piwie.

 

SKŁADNIKI:

Marynata:

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka papryki wędzonej

1/2 łyżeczki chili

pieprzu cayenne

1 łyżeczka majeranku

3 łyżki oliwy

Dodatkowo:

1/2 kg karkówki

3 łyżki oleju

2 cebule

4 ząbki czosnku

1 papryka czerwona

1 szklanka jasnego piwa

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki na marynatę przełożyć do miski i dokładnie wymieszać.

Karkówkę opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry.

Plastry mięsa lekko rozbić tłuczkiem aby mięso było bardziej kruche.

Tak przygotowane steki przełożyć do marynaty, wymieszać i odstawić na minimum godzinę do lodówki.

Po podanym czasie mięso wyjąć.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć steki, usmażyć.

Usmażone steki karkówki przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Ząbki czosnku i cebulę obrać, opłukać, osuszyć i czosnek posiekać na drobno, a cebulę pokroić w krążki.

Paprykę czerwoną oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki.

Na mięso w naczyniu żaroodpornym wyłożyć posiekany czosnek, następnie paseczki papryki i krążki cebuli.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z potrawą i piec przez 60 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze 15 minut.

Steki karkówki w piwie podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ziemniaki 🙂

Steki karkówki w piwie

Steki karkówki w piwie

Steki karkówki w piwie

98 odpowiedzi do “Steki karkówki w piwie”

  1. Oj, smakowałoby mojemu tacie i mężowi:) Ja z chęcią wypiję piwo, ale za karkówką jakoś nie przepadam. Jedynie z grilla, lub taka wypieczona na „sucho” 😉

  2. Pysznie I pomysłowo 🙂 Mój będzie zadowolony, gdy zrobię takie danie. Znając jego poczucie humoru, zaraz mi powie, że piwa szkoda do mięsa 😊

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.