Sos tatarski

Sos tatarski
Sos tatarski

Sos tatarski – kto go nie zna? 🙂

Większość z nas jednak przygotowuje go nieco inaczej, więc i ja przedstawiam Wam moją wersję tego pysznego dodatku do mięs, jajek, kanapek, bo jak wiadomo sos tatarski ma wiele zastosowań, a ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia i połączenia, które mniej lub bardziej lubimy 🙂

Pieczarki marynowane, ogórki kiszone, cebulka…jak dla mnie już brzmi pysznie 🙂

Zachęcam do wypróbowania mojej wersji przepisu.

 

Przepis na słoiczek około 500 ml sosu tatarskiego.

 

SKŁADNIKI:

1 szklanka majonezu

1 szklanka jogurtu greckiego lub gęstego jogurtu naturalnego

3 średnie ogórki kiszone

1 mała cebula

10 małych pieczarek marynowanych

sól

czarny pieprz mielony

1 łyżka posiekanego koperku

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski przełożyć majonez i jogurt grecki lub gęsty jogurt naturalny, wymieszać.

Ogórki kiszone dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w drobną kostkę, a następnie dodać do majonezu wymieszanego z jogurtem.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i posiekać na drobno, dodać do składników w misce.

Pieczarki marynowane osuszyć, pokroić na małe kawałeczki i również przełożyć do miski.

Dokładnie, ale delikatnie przemieszać przygotowywany sos tatarski.

Dodać posiekany koperek, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym.

Wymieszać, przełożyć do słoiczka lub pojemniczka i schować do lodówki aby smaki się przegryzły.

Sos tatarski najlepiej smakuje po kilku godzinach od przygotowania i moim zdaniem dobrze schłodzony 🙂

Sos tatarski

Sos tatarski

Sos tatarski

108 odpowiedzi do “Sos tatarski”

  1. O jak miło, super dodatek do kanapek będzie. Prosty przepis, ogórki też mi się wyjątkowo udały w tym roku. Koperek można teraz dostać przez cały rok. Dzięki za pomysł….;-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.