Shoarma wieprzowa

Shoarma wieprzowa
Shoarma wieprzowa

Shoarma wieprzowa to bardzo aromatyczna i świetnie doprawiona propozycja na pyszny obiad.

Duża ilość przypraw, mięso smażone na maśle klarowanym dzięki któremu zyskuje na wybornym smaku, a do tego szybki czas przygotowania – czy można chcieć czegoś więcej? 🙂

Dla miłośników mięsnych dań, bogatych w aromatyczne przyprawy będzie to idealna propozycja na smaczny posiłek.

Gorąco zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na około 3 porcje dania Shoarma wieprzowa.

 

SKŁADNIKI:

500 g łopatki wieprzowej

1 czubata łyżka masła klarowanego

1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

1/2 łyżeczki papryki słodkiej

1/4 łyżeczki papryki ostrej

1/4 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

1/4 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki oregano

duża szczypta gałki muszkatołowej

1/2 łyżeczki soli

duża szczypta imbiru

1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie przyprawy przesypać do miski i dokładnie połączyć.

Mięso wieprzowe opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w niezbyt duże paseczki.

Pokrojone mięso z łopatki przełożyć do miski z przyprawami i dokładnie wymieszać do czasu aż całe mięso zostanie dokładnie pokryte przyprawami.

Tak przygotowane mięso schować do lodówki na około 2 godziny.

Po podanym czasie marynowania mięsa wyjąć je z lodówki.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso.

Smażyć na średniej mocy palnika przez około 20-25 minut do czasu aż mięso nabierze pożądanego koloru.

Po uzyskaniu właściwego koloru Shoarma wieprzowa jest gotowa do podania – u mnie frytki i warzywa 🙂

Shoarma wieprzowa

Shoarma wieprzowa

Shoarma wieprzowa

 

102 odpowiedzi do “Shoarma wieprzowa”

  1. Ale narobiłaś mi apetytu, mam nawet zamrożoną szynkę pokrojoną już w kostkę, ale musi poczekać, bo dziś klopsiki gotowane z kaszą i buraczkami…

  2. O nieeee takie pyszności!!! Uwielbiam Shoarmę, ale jeszcze nigdy nie robiłam jej sama – przez Ciebie będę musiała spróbować, bo ta na zdjęciu wygląda tak apetycznie, że nie ma co się oszukiwać, ślinka już mi leci na samą myśl. 😉

  3. myślałem że shoarma ma bardziej rozbudowany bukiet przypraw dla siebie, ale w sumie nie jest ich tak dużo, dzięki za przepis chętnie wypróbuje 🙂

  4. Akurat tej shaormy nigdy nie jadłam.
    Sądzę, że byśmy się polubiły. Kiedyś uwielbiałam to danie.
    Teraz rzadko się kuszę na takie pyszności.
    Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.