Sernik Złota Rosa

Sernik Złota Rosa
Sernik Złota Rosa

Sernik Złota Rosa to mój ulubiony sernik chociaż próbowałam już wielu różnych.

Ten sernik jest delikatny i puszysty, niezbyt słodki z waniliową nutą.

Serowa masa położona jest na kruchym cieście, a całość wykończona pyszną, przypieczoną pianką, na której tworzą się kropelki przypominające rosę w złotym kolorze.

Przygotowanie tego ciasta nie zajmuje zbyt wiele czasu i nie jest skomplikowane.

Dobrze schłodzony Sernik Złota Rosa smakuje wyśmienicie.

Przepis trafił do mnie dosyć dawno temu pocztą pantoflową i od tego czasu gości na moim stole na co dzień i od święta.

 

Przepis na blaszkę 24*36 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

125 g masła

1/2 szklanki cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

Masa serowa:

1 kg sera mielonego z wiaderka

2 łyżeczki domowego cukru waniliowego lub cukru wanilinowego

1/2 szklanki cukru

2 jajka

4 żółtka

1/2 litra mleka

2 budynie waniliowe bez cukru

1/2 szklanki oleju

Pianka:

4 białka

1/2 szklanki cukru

szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski.

Dodać cukier, cukier waniliowy extra lub cukier wanilinowy, jajka, pokrojone w kosteczkę masło i zagnieść ciasto.

Blaszkę ( 24*36 ) wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno formy przygotowanym ciastem.

Masa serowa – ser mielony z wiaderka przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy extra lub cukier wanilinowy, 2 jajka, 4 żółtka i olej, dokładnie zmiksować.

Budynie waniliowe rozmieszać w pół litra mleka, a następnie dodać do masy serowej.

Ponownie zmiksować – masa będzie bardzo rzadka, ale taka ma być.

Przelać masę serową na wyłożony spód ciasta.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z sernikiem.

Sernik Złota Rosa piec 45 minut na funkcji grzania góra-dół.

Piana – białka ubić na sztywno z cukrem i szczyptą soli.

Po upływie 45 minut wyjąć ciasto z piekarnika i wyłożyć na nim ubitą na sztywno pianę z białek.

Blaszkę ponownie wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec kolejne 15-20 minut do lekkiego zarumienienia pianki.

Nie podpiekać zbyt mocno, bo na wierzchu sernika nie pojawi się złota rosa.

Po upieczeniu Sernik Złota Rosa pozostawić w lekko uchylonym piekarniku przez około 20 minut, a następnie wyjąć ciasto i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Sernik Złota Rosa polecam przechowywać w lodówce.

Sernik Złota Rosa

Sernik Złota Rosa

Sernik Złota Rosa

128 odpowiedzi do “Sernik Złota Rosa”

  1. Też znam ten sernik, serniki lubię, czasami kawałek tego ciasta robi za podwieczorek albo drugie śniadanie. Mój ulubiony sernik jest z brzoskwiniami, mniam.

  2. Aż pokazałam to cudo mamie! Moja ciocia robi podobne serniki i smakują wybornie. Teraz mogę z nią konkurować, chociaż obawiam się, że z moją ręką do ciast, taki piękny efekt mi nie wyjdzie 😉

      1. Muszę odłożyć swoją dietę na później 😀

        Mam dokładnie to samo, czytnik w podróżach to podstawa, nie wyobrażam sobie noszenia tych ciężarów 😀

  3. Ja bardzo lubię serniki, które piecze się w piekarniku. Fajnie, że można teraz użyć mielonego sera z wiaderka. Przynajmniej nie trzeba mielić twarogu kilkakrotnie 😉 Muszę spróbować przepis na sernik złota rosa. Nigdy jeszcze nie jadłem takiego sernika.

    Pozdrawiam serdecznie,
    Patryk

  4. Dla mnie stworzenie takiego cuda to czarna magia, nawet jeśli mówisz, że nie jest to skomplikowane. 😉
    Wyszło cudownie. Sernik wygląda przepięknie. Nigdy nie widziałam takiej złotej rosy – genialne!

  5. Czy ten sernik nie opada ? Wygląda super !!! Mi każdy sernik najpierw pięknie rośnie a później opada , nigdy nie jest równiutki

    1. Nie zauważyłam opadania, a jeśli opada to minimalnie. Ważne jest żeby sernik nie został wyjęty z piekarnika bezpośrednio po pieczeniu 🙂

  6. Anusia ty to powinnaś taki zawód wykonywać cukiernik-kucharz 🙂 albo do Master Chef 😀 zjadłabym 😛 a tu nie mam nic słodkiego 🙁 zrobilaś mi tylko smaki 🙂

  7. Mój ulubiony sernik to klasyczny bez spodu, na zimno z truskawkami i królewski 🙂 Moja mama nigdy nie robiła takiego z rosą, ale to popisowe ciasto mojej cioci – choć ona robi je bardzo, bardzo słodkie. Uwielbiam jego delikatność 🙂

    1. Ja kupuję w Tesco – wiaderkowy. Wybieram taki, który jest 100% sera bez żadnych ulepszaczy i dodatków smakowych. Tak, budyń w zimnym mleku 🙂

    1. Jeśli chodzi o konsystencję przed pieczeniem to ma być takie, którym można wylepić blaszkę. Jeśli chodzi o ciasto po upieczeniu to nie może być klejące – proszę zerknąć na zdjęcia, widać, że jest dobrze upieczone. Nie powinno być klejące, bo to znaczy, że nie jest dopieczone.

    1. Sernik tego typu jest zawsze prawie płynny do momentu całkowitego ostygnięcia, a sprawdzanie go patykiem może spowodować, że opadnie. Proszę postępować dokładnie według przepisu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.