Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą

Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą
Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą

Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą to mój kolejny słodki eksperyment na ciekawe połączenie smaków, które lubię i wykorzystanie produktów, które zalegały w mojej lodówce.

Mandarynki i pomarańcze świetnie komponują się z czekoladą deserową, a całość w serniku waniliowym smakuje świetnie.

 

Przepis na blaszkę 24*24 cm

 

SKŁADNIKI:

Sernik:

1 szklanka mleka

5 łyżek cukru

4 łyżki żelatyny

700 g serka homogenizowanego waniliowego

3-4 łyżeczki domowego cukru waniliowego extra cukru wanilinowego

30 g czekolady deserowej

Dekoracja:

2 galaretki o smaku mandarynek lub pomarańczy

4-5 mandarynek

Polewa czekoladowa:

2 łyżki kakao

2 łyżki mleka

3 łyżki cukru

50 g masła

 

PRZYGOTOWANIE:

Obie galaretki owocowe przygotować według przepisu na opakowaniu i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Czekoladę deserową zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Mandarynki opłukać, osuszyć, obrać i podzielić na cząstki.

Blaszkę ( 24*24 cm ) wysmarować masłem lub margaryną.

Żelatynę wsypać do miseczki i zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, pozostawić do napęcznienia.

Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym extra lub cukrem wanilinowym.

Zdjąć garnek z ognia i przełożyć do gorącego, ale nie wrzącego mleka napęczniałą żelatynę.

Stale mieszając rozpuścić w gorącym mleku żelatynę, a następnie dodać serki homogenizowane i dokładnie wymieszać.

Masę na sernik podzielić na dwie części.

Do jednej części dodać startą czekoladę deserową.

Delikatnie wmieszać czekoladę w sernik i przelać do przygotowanej blaszki.

Wstawić na kilkanaście minut do lodówki, aby masa lekko stężała.

Następnie wyjąć blaszkę i ostrożnie wlać drugą część sernika na zimno, ponownie wstawić blaszkę do lodówki.

Podane składniki na polewę czekoladową przełożyć do garneczka i podgrzewając na małym ogniu zagotować stale mieszając, przestudzić.

Chłodną polewą czekoladową udekorować sernik na zimno w zygzaki i mazaje, a następnie ułożyć podzielone na cząstki mandarynki.

Wstawić blaszkę do lodówki.

Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą zalać tężejącą galaretką i włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia galaretki.

Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą

2 odpowiedzi do “Sernik na zimno z mandarynkami i czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.