Sernik ze śliwkami na kruchym spodzie

Sernik ze śliwkami na kruchym spodzie
Sernik ze śliwkami na kruchym spodzie

Sernik ze śliwkami na kruchym spodzie to kolejne ciasto, które wyszło mi przypadkiem jeśli tak to można nazwać 😉

Miałam ochotę na ciasto, które pozwoli mi wykorzystać biały ser i śliwki, ale też nie będzie to klasyczny sernik, ale i zwykłego ciasta z owocami nie chciałam.

Pomyślałam i zrobiłam, no i wyszło mega pyszne 🙂

Kruche ciasto, masa serowa, soczyste śliwki i paski ciasta oprószone grubym cukrem.

Sernik ze śliwkami na kruchym spodzie to smaczne, łatwe w przygotowaniu i oczywiście godne polecenia ciasto, a zatem polecam 🙂

 

Przepis na tortownicę o średnicy 24 cm.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

200 g mąki pszennej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 lekko czubate łyżki cukru pudru

1 łyżka domowego cukru waniliowego extra lub cukru wanilinowego

szczypta soli

1 jajko

100 g masła

Masa serowa:

500 g białego sera mielonego z wiaderka

1 łyżka domowego cukru waniliowego lub wanilinowego

3 łyżki cukru

1 jajko

1 płaska łyżka budyniu waniliowego

Dodatkowo:

4000 g śliwek węgierek

2 łyżki grubego cukru

 

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto – do miski przesypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier puder i cukier waniliowy lub wanilinowy, dokładnie wymieszać.

Dodać zimne, pokrojone w kosteczkę masło i jajko.

Całość szybko zagnieść, a następnie owinąć w folię spożywczą, rozpłaszczyć i włożyć do zamrażarki na około 30 minut.

Tortownicę ( średnica 24 cm ) natłuścić.

Ciasto podzielić na dwie części ( 2/3 i 1/3 ), większą część rozwałkować i wyłożyć dno blaszki, pozostałe ciasto schować do lodówki.

Ciasto na blaszce gęsto nakłuć widelcem.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni i do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z ciastem.

Piec 10 minut na funkcji grzania góra-dół.

Masa serowa – do miski przełożyć ser, dodać cukier, cukier waniliowy lub wanilinowy, jajko i budyń, dokładnie połączyć.

Śliwki opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na połowy wyciągając pestkę.

Pozostałe ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i pociąć w paseczki.

Podpieczony spód ciasta wyjąć z piekarnika i wyłożyć na niego masę serową, na masę poukładać połówki śliwek ( skórką do dołu bez wpychania ich w głąb masy serowej ).

Na śliwki poukładać paseczki ciasta, a następnie oprószyć je grubym cukrem.

Sernik ze śliwkami na kruchym spodzie włożyć do gorącego piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni.

Piec 45 minut ( do zarumienienia ) na funkcji grzania góra-dół.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.

Sernik ze śliwkami na kruchym spodzie kroić po całkowitym wystudzeniu.

Sernik ze śliwkami na kruchym spodzie

Sernik ze śliwkami na kruchym spodzie

Sernik ze śliwkami na kruchym spodzie

120 odpowiedzi do “Sernik ze śliwkami na kruchym spodzie”

  1. Wow, wygląda super! Będę z mamą robić w ten weekend kruche ze śliwkami, które uwielbiam – tak jak sernik – i gdyby nie fakt, że ograniczam biały serek, to chętnie bym taki wszamała!

  2. Jeszcze do niedawna sernik był ciastem, po które sięgnęłabym jako ostatnie. Zmieniło mi się! Obecnie częstuję się nim w pierwszej kolejności. Narobiłaś mi apetytu, a w domu słodka posucha!

  3. Na pierwszy rzut oka nie wygląda jak sernik. Ale połączenie sera (którego uwielbiam) i owoców (śliwki też lubię) musi być genialne i niebanalne;)

  4. Jesteś po prostu niemożliwa! Jak to ciasto kusi…a ja przecież ograniczam słodkie w tym ciasta 😉 Wspaniale wygląda, chyba się skuszę na weekend:D
    pozdrawiam serdecznie!

  5. Uwielbiam serniki ale takiego ze śliwkami jeszcze nie jadłam 🙂
    Wyobrażam sobie, że połączenie puszystego sera, śliwek i jeszcze chrupiącego ciasta musi być genialne.
    Chyba zrobię go na jedne z tych długich, jesiennych wieczorów ^_^

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.