Sernik truskawkowy na zimno

Sernik truskawkowy na zimno
Sernik truskawkowy na zimno

Sernik truskawkowy na zimno to mój pomysł na rewelacyjnie smaczne ciasto z białego sera mielonego ( twarogu ), bez pieczenia.

Sernik jest prosty w przygotowaniu, a jeszcze szybszy w zjedzeniu 😉

Charakterystyczny smak truskawek, który dodatkowo wzbogacony jest kawałkami owoców, a całość na spodzie ciasteczkowym o smaku czekoladowym.

Wierzch ciasta również zdobią kawałki truskawek i czekolada, bo jak wiadomo – truskawki i czekolada to para idealna 😉

Sernik truskawkowy na zimno jest lekki, orzeźwiający i godny polecenia na każdą okazję.

 

Przepis na tortownice o średnicy 18 cm.

 

SKŁADNIKI:

Sernik:

2 galaretki truskawkowe

250 ml wody

600 g białego sera z wiaderka ( mielony )

400 g truskawek

Spód ciasteczkowy:

80 g herbatników

50 g masła

1 łyżka kakao

1 łyżka cukru pudru

Polewa:

50 g masła lub margaryny

1/4 szklanki cukru

3 łyżeczki mleka

3 lekko czubate łyżeczki kakao

 

PRZYGOTOWANIE:

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 250 ml gorącej wody i odstawić do wystudzenia.

Truskawki oczyścić z szypułek,  opłukać i wyłożyć na ręcznik papierowy żeby wyschły, a następnie każdą przekroić wzdłuż na dwie części.

Masło na spód ciasteczkowy roztopić i przestudzić.

Herbatniki dokładnie rozdrobnić na piasek – najlepiej przy pomocy blendera, a następnie przesypać je do miseczki, dodać kakao, cukier puder i dokładnie wymieszać.

Wlać do suchych składników roztopione, chłodne masło i dokładnie zagnieść.

Tortownicę o średnicy 18 cm natłuścić i wylepić dno przygotowanym ciastem.

Wybierając większe kawałki truskawek przyklejać każdą połowę do ściany tortownicy miejscem po szypułce do dołu – pozostałe truskawki odłożyć do dekoracji.

Tak przygotowaną blaszkę schować do lodówki na około 30 minut, aby masa ciasteczkowa dobrze zastygła.

Ser biały przełożyć do misy miksera, wlać chłodne galaretki i połączyć na niskich obrotach, a następnie ostrożnie wlać na ciasteczkowy spód.

Pozostałymi truskawkami udekorować wierzch ciasta i włożyć tortownice z sernikiem do lodówki.

Polewa – do garneczka włożyć masło lub margarynę, wsypać cukier i wlać mleko.

Gotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukru, a następnie zdjąć z palnika i wsypać kakao.

Dokładnie wymieszać ( po dodaniu kakao już nie gotować ).

Polewę czekoladową przestudzić, a następnie chłodną udekorować wierzch sernika truskawkowego.

Sernik truskawkowy na zimno

Sernik truskawkowy na zimno

100 odpowiedzi do “Sernik truskawkowy na zimno”

  1. Bardzo apetycznie wygląda ten deser. Nie pamiętam kiedy ostatnio przygotowałam sernik na zimno. Kiedyś robiłam je bardzo często. Z wielką przyjemnością spróbowałabym:)

  2. Bardzo lubię sernik na zimno ale prawie wcale ich nie robię:)))muszę to zmienić:))Pozdrawiam serdecznie:))

    1. Ja już też nie mogę się doczekać, bo chociaż udało mi się kupić wyjątkowo smaczne truskawki to jednak to nie to 😉

  3. Uwielbiam serniki na zimno – a zwłaszcza te z truskawkami. Zawsze, jak robimy z mamą, to wielką blachę, bo w nocy pół znika (ach ten tata :D). Ponieważ i ja, i mama, obchodzimy imieniny w maju, to na pewno taki przygotujemy 🙂

    1. Ładnie to tak całą winę na biednego Tatę zrzucać? 😉
      Serniczek przygotujcie, bo to jedno z niewielu ciast, które smakuje każdemu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.