Ser Camembert z ziołami w panierce

Ser Camembert z ziołami w panierce to pyszna przekąska lub kolacja na ciepło.

Sery pleśniowe mają bardzo wyrazisty zapach, ale smak już nieco łagodniejszy.

Są sprężyste, a po upieczeniu w panierce ciągnące i nieprzyzwoicie smaczne 😉

Bardzo lubię takie przekąski, bo przygotowuje się je błyskawicznie, więc jest to świetna propozycja na spotkania w gronie przyjaciół, ale też idealne jako szybki posiłek, a także bardzo ciekawe urozmaicenie codziennego menu.

Mój ser Camembert jest z dodatkiem ziół prowansalskich, ale możecie przygotować taki bez dodatków – rzecz gustu 😉

Ser Camembert z ziołami w panierce
Ser Camembert z ziołami w panierce

Przepis na jeden ser Camembert z ziołami w panierce ( 8 trójkątów )

 

SKŁADNIKI:

1 ser Camembert z ziołami prowansalskimi ( okrągły )

1 jajko

sól

tarta bułka

2 łyżki masła klarowanego

 

PRZYGOTOWANIE:

Ser Camembert pokroić na równej wielkości trójkąty, a następnie panierować w lekko osolonym jajku i tartej bułce.

Czynność powtórzyć, aby ser był dokładnie pokryty panierką, bo w przeciwnym razie zacznie wypływać spod panierki podczas pieczenia.

Na patelnię włożyć masło klarowane i rozgrzać.

Na gorący tłuszcz ostrożnie włożyć trójkąty sera Camembert i smażyć na średnim ogniu z każdej strony na średnio brązowy kolor.

Usmażone trójkąciki wyjąć na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Ser Camembert z ziołami w panierce podawać z ulubionymi dodatkami – sosami lub sałatkami, bezpośrednio po przygotowaniu.

Po wystygnięciu Camembert ponownie zmieni swoją uzyskaną podczas pieczenia ciągnącą konsystencję na stałą 🙂

Ser Camembert z ziołami w panierce

Ser Camembert z ziołami w panierce

Ser Camembert z ziołami w panierce

108 odpowiedzi do “Ser Camembert z ziołami w panierce”

  1. Aniu bardzo pomysłowo.Jadłam smażony camembert, ale w całości. Takie kawałeczki są ciekawie pomyślane .Pozdrawiam gorąco -:)

  2. Uwielbiam 🙂 Bardzo często robię, ale zawsze w całości, muszę następnym razem spróbować go pokroić, bo super wygląda. Pozdrawiam 🙂

  3. Bardzo często robię 🙂 tylko w całości 🙂 czasami przekrawam na pół wzdłuż serka, siekam drobno szczypiorek i od miękkiej strony serka wciskam go (coś jak panierka z jednej strony) a następnie normalnie jak kotleta w jajku i bułce 🙂 i na patelnię dodaje to dodatkowego smaku 🙂

  4. Bardzo lubię Camembert. Często piekę w folii aluminiowej w piekarniku lub na grillu. Smażoną wersję też, ale w całości. Fajny pomysł z podziałem na mniejsze części.

  5. To zarazem najlepsze i najgorsze co może być – świetnie smakuje, ale oj żołądek nie wyrabia mój na połączeniu ser+panierka.

    1. Ta przekąska należy do cięższych i nie każdy może. Pewnie lada dzień znajdziesz dla siebie coś co przypadnie Ci do gustu 🙂

  6. Aniu ostatnio miałam zastój kulinarny i nic specjalnego nie chciało mi się gotować. Wchodząc na Twoje wpisy pojawiają mi się chęci na pichcenie 🙂 Już w lodówce chłodzi się serniczek z Twojego wcześniejszego wpisu 🙂 Ten przepis na ser również wpadł w moje gusta 🙂 Jeszcze kilka takich wpisów a nie będę wychodziła z kuchni 🙂 Pozdrawiam Kochana

    1. Bardzo się cieszę, że moje przepisy zachęciły Cię do gotowania 🙂 Jest mi bardzo miło 🙂
      Mam nadzieję, że serniczek będzie smakował i Twoje gotowanie/pieczenie na serniku się nie skończy 😉
      Pozdrowionka serdeczne 🙂

  7. Lubię taki smażony camembert, tylko smażę go w całości w panierce z dodatkiem mielonej słodkiej i ostrej papryki oraz tymianku 🙂 Pycha!

  8. Uwielbiam taki ser ! Pierwszy raz jadłam taki w restauracji razem z żurawiną. Pychota. W domu smażę bez panierki i też jest świetny (uwielbiam do kaszy gryczanej) tylko trzeba uważać przy obracaniu żeby nie pękł bo wszystko się wyleje 🙂

    1. W panierce ten strach, że coś wypłynie jest mniejszy 😉 Uważać też trzeba, ale jak jest dobrze pokryty panierką to nic się nie stanie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.