Schabowy jak sznycel po wiedeńsku

Schabowy jak sznycel po wiedeńsku
Schabowy jak sznycel po wiedeńsku

Sznycel po wiedeńsku w oryginalnej wersji przygotowuje się z cielęciny i podaje z jajkiem sadzonym, które ma tylko ścięte białko, a żółtko pozostaje płynne.

Mój sznycel po wiedeńsku jest przygotowany ze schabu i podany z jajkiem, ale jajko przytrzymałam na patelni troszkę dłużej, aby żółtko nie było całkowicie płynne, więc taka propozycja powinna przypaść do gustu tym, którzy jajek surowych nie jedzą. 🙂

Schab jak sznycel po wiedeńsku smakuje wybornie i można przygotować go zarówno na obiad codzienny jaki świąteczny.

 

Przepis na dwa schabowe jak sznycel po wiedeńsku.

 

SKŁADNIKI:

2 plastry schabu

mąka pszenna do oprószenia

tarta bułka d panierowania

2 jajka + jajko do panierowania

sól

czarny pieprz mielony

3-4 łyżki masła

 

PRZYGOTOWANIE:

Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić tłuczkiem do mięsa na średniej grubości plastry.

Oprószyć solą i czarnym pieprzem mielonym, a następnie delikatnie oprószyć mąką z każdej strony.

Tak przygotowane schabowe panierować w jajku i tartej bułce.

Na patelni rozgrzać masło i na gorącym tłuszczu usmażyć na złoty kolor.
Przełożyć na talerze.

Na patelnię, na której smażyły się kotlety wbić jajka tak, aby się nie stykały.

Oprószyć solą i usmażyć sadzone – jeśli jajko ma być bardziej ścięte wystarczy nakryć patelnię pokrywką.

Ostrożnie zdjąć z patelni i wyłożyć jajka sadzone na kotlet schabowy.

Schabowy jak sznycel po wiedeńsku podawać z ulubionymi dodatkami.

Schabowy jak sznycel po wiedeńsku

Schabowy jak sznycel po wiedeńsku

Schabowy jak sznycel po wiedeńsku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.