Schabowe kąski ziołowe w folii

Schabowe kąski ziołowe w folii
Schabowe kąski ziołowe w folii

Schabowe kąski ziołowe w folii to pyszne danie z mięsa schabowego przygotowane w nietradycyjny sposób.

Jak wiadomo schab należy do mięs chudych, ale i dosyć suchych, a przygotowanie go tak, aby był miękki i soczysty nie raz sprawia wiele problemu.

Proponuję Wam pyszne danie z piekarnika dzięki któremu schab będzie miękki i soczysty, bardzo aromatyczny dzięki sporej ilości ziół, a pieczony wraz z ziemniakami, cebulą i pieczarkami stanie się również daniem jednogarnkowym, czy też jednoworkowym żeby było precyzyjniej 😉

Całość zamknięta w worku/rękawie do pieczenia zagwarantuje, że schab suchy nie będzie, a pyszny, aromatyczny i oczywiście prosty w przygotowaniu 🙂

 

Przepis na około 3 porcje Schabowych kąsków ziołowych w folii.

 

SKŁADNIKI:

1/2 kg schabu bez kości

200 g pieczarek

3 średnie ziemniaki

3 średnie cebule

2 ząbki czosnku

Marynata:

3 łyżki sosu sojowego ciemnego

1 łyżeczka papryki słodkiej

1/2 łyżeczki papryki ostrej

1 łyżeczka rozmarynu

1 łyżeczka tymianku

1 łyżeczka estragonu

1 łyżeczka natki pietruszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypać słodką i ostrą paprykę, rozmaryn, tymianek, estragon i natkę pietruszki, dokładnie wymieszać, a następnie wlać ciemny sos sojowy i połączyć.

Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w średniej wielkości kostkę, przełożyć do miski z marynata i przemieszać.

Mięso w marynacie włożyć na około godzinę do lodówki.

Pieczarki oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić – duże pieczarki w szerokie plastry, małe pieczarki na połowy.

Ziemniaki obrać, opłukać, osuszyć i pokroić na średniej grubości plastry.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w krążki.

Czosnek obrać, opłukać, osuszyć i posiekać na drobno.

Do rękawa do pieczenia włożyć zamarynowane mięso, dodać pokrojone pieczarki, ziemniaki, cebulę i posiekany czosnek, zamknąć worek.

Schabowe kąski ziołowe w folii kilka razy poobracać, aby wszystkie składniki wymieszały się, a marynata z mięsa pokryła również warzywa.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć schabowe kąski ziołowe w folii i piec przez godzinę na funkcji grzania góra-dół.

Schabowe kąski ziołowe w folii

Schabowe kąski ziołowe w folii

Schabowe kąski ziołowe w folii

124 odpowiedzi do “Schabowe kąski ziołowe w folii”

  1. Już, Anno, mam ślinotok! Kiedy tylko zacząłem samodzielnie pichcić, to też miałem kłopoty z „suchością” schabu. Konieczna była zatem marynata, klasyczna, sporządzona z białego wina, soku z cytryny, oliwy i maggi oraz białego pieprzu, majeranku, mielonego kminku i zgniecionego czosnku. Następnie po paru godzinach piekłem mięsko na elektrycznym grillu.
    Podawałem z sałatką: zblanszowane różyczki brokułu, świeży ananas, zielony ogórek, dużo koperku; zaprawiałem oliwą, sokiem z cytryny lub limonki, przyprawiałem solą, czarnym pieprzem i odrobiną cukru.
    Dotarłem do Ciebie z polecenia Kochanej Iwonki i tego nie żałuję.
    serdeczności

    1. Bardzo mi miło, że do mnie zajrzałeś, a Iwonce jestem bardzo wdzięczna za post polecający mojego bloga i tyle miłych słów 🙂
      Co do Twojej propozycji przygotowywania schabu to bardzo chętnie wykorzystam oczywiście z małymi zmianami – przede wszystkim maggi zamienię na sos sojowy, a wino białe na czerwone, bo białe bardziej pasuje mi do drobiu, a czerwone do wołowiny i wieprzowiny – chociaż co do rodzaju wina do mięsa wieprzowego zdania są podzielone, ale ja wolę czerwień 🙂
      Pomysł na sałatkę również sobie podkradnę, a co! 😉
      Przesyłam pozdrowienia 🙂

  2. O rany jak zawsze patrzę na Twoje pyszne dania od razu się robię głodna 🙂 A mój brzuch woła – odchudzaj się !!! Ale gdzie jak tu takie smakosze proponujesz….mniam 🙂

  3. A ja właśnie siedzę głodna.
    Chciałabym wypróbować tego dania.
    To niezła opcja na mały i duży głodek 😉 Mniam.
    Pozdrawiam cieplutko! 🙂

    1. Dziękuję pięknie, a pomysłów u mnie w głowie wiele tylko czasu nie starcza na realizację wszystkich pomysłów, ale powolutku będę pomysły urzeczywistniać 🙂

  4. Super przemyślane 🙂 Sos sojowy i pieczarki, które puszczą wodę sprawią, że schab będzie soczysty 🙂 To na sobotę już wiem co zrobię na obiad 🙂

  5. Ty kochana, jak zawsze jak coś wyczarujesz, to od samego patrzenia człowiek robi się głodny. Przepis wysłałam od razu mojej Mamie. W weekend ma gości, więc takie danie będzie idealne 🙂

    1. Bardzo mi miło to czytać 🙂
      Cieszę się, że wysłałaś przepis Mamie i mam nadzieję, że zarówno mamie jaki gościom przypadnie do gustu 🙂

  6. Danie jak zwykle wygląda bardzo pysznie! 🙂
    Uwielbiam schabowego, ale muszę przyznać, że w takiej formie nie jadłam 😉 Koniecznie muszę zrobić lub namówić mamę:)

  7. Trafiasz w sedno jak zawsze 🙂 Rewelacyjny przepis i chętnie go sobie zapisze, żeby go kiedyś użyć .
    Jeszcze z moimi ulubionymi pieczarkami.

  8. Schab i polędwiczka to jedyna wieprzowina, którą jem, ale masz rację – przygotowanie tych części wymaga umiejętności, bo łatwo zrobić z nich niejadalną podeszwę :/ A danie wygląda super! I do tego pieczone ziemniaczki – mniam! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.