Schab z szynką szwardzwaldzką i mozzarellą

Schab z szynką szwardzwaldzką i mozzarellą
Schab z szynką szwardzwaldzką i mozzarellą

Schab z szynką szwardzwaldzką i mozzarellą to bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe.

Małe, ale bardzo smaczne urozmaicenia tradycyjnego kotleta schabowego, którego wszyscy znają i większość bardzo lubi 🙂

Kotlet schabowy przykryty podsmażoną szynką, a także startym serem mozzarella smakuje wybornie, więc gorąco polecam takie połączenie wypróbować 🙂

 

Przepis na dwie porcje dania schab z szynką szwardzwaldzką i mozzarellą.

 

SKŁADNIKI:

2 plastry schabu bez kości

1 jajko

sól

czarny pieprz mielony

tarta bułka do panierowania

masło klarowane lub olej do smażenia

50 g tartej mozzarelli

4 cienkie plastry szynki szwardzwaldzkiej

 

PRZYGOTOWANIE:

Plastry schabu opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie rozbić na cienkie kotlety.

Rozbity schab doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym, a następnie panierować w jajku i tartej bułce.

Na patelnię włożyć niewielką ilość masła klarowanego lub wlać olej i na gorący tłuszcz ułożyć plastry szynki szwardzwaldzkiej.

Podsmażyć krótko z każdej strony, a następnie zdjąć na papierowy ręcznik, aby szynka ociekła z nadmiaru tłuszczu.

Na tłuszcz po smażeniu szynki włożyć kotlety schabowe i smażyć na niewielkiej mocy palnika na złoty kolor ( w razie potrzeby dodać więcej tłuszczu ).

Podsmażone z jednej strony schabowe przełożyć na druga stronę, a na stronę już usmażoną położyć po dwa plastry podsmażonej szynki i posypać startym serem mozzarella.

Patelnię nakryć pokrywką i smażyć do stopienia sera i uzyskania złotego koloru drugiej strony kotleta schabowego.

Po usmażeniu zdjąć na ręcznik papierowy do ocieknięcia nadmiaru tłuszczu.

Schab z szynką szwardzwaldzką i mozzarellą podawać z ulubionymi dodatkami.

Schab z szynką szwardzwaldzką i mozzarellą

Schab z szynką szwardzwaldzką i mozzarellą

Schab z szynką szwardzwaldzką i mozzarellą

102 odpowiedzi do “Schab z szynką szwardzwaldzką i mozzarellą”

  1. Miałam dzisiaj na obiad schabowego, ale w tradycyjnej wersji bez niczego 😉
    Aczkolwiek ostatnio bardzo polubiłam z takim cieplutkim, rozpuszczonym serkiem. A z szynką smakuje pewnie jeszcze lepiej 🙂

  2. Ja już od dłuższego czasu słyszę o fajnych inspiracjach kulinarnych w kwestii schabu, ale jeszcze się nie skusiłam.
    Koniecznie muszę w końcu wypróbować 🙂
    Mam wrażenie, że takie pomysły niosą za sobą super smak.
    Pozdrawiam ciepło 🙂

  3. Super danie 🙂 Bardzo fajny jest też kotlet, gdzie na wierzch kładzie się trochę pieczarek i startego sera 🙂 Pychotka 🙂
    Smakowicie prezentuje się schab ze szybką szwarcwaldzką. Bardzo fajna i smaczna niemiecka wędlina (po niemiecku nazywa się Schwarzwälder Schinken) 🙂

    Pozdrawiam,
    Patryk

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.