Schab w sosie chrzanowym

Schab w sosie chrzanowym
Schab w sosie chrzanowym

Schab w sosie chrzanowym to kolejne danie z wyrazistym smakiem.

Klasyczne i zapewne większości znane, ale warte uwagi i wypróbowania 🙂

Schab przygotowany w prezentowany przeze mnie sposób jest kruchy, ale nie przesuszony, a sos chrzanowy z dodatkiem czosnku, tymianku i śmietanki zadowoli każdego smakosza.

 

Przepis na cztery plastry schabu w sosie chrzanowym.

 

SKŁADNIKI:

4 plastry schabu grubości około 1 cm

2 łyżki masła klarowanego

sól

pieprz czarny mielony

2 duże cebule

2 ząbki czosnku

4 łyżeczki tartego chrzanu

100 ml śmietany 18%

1/2 łyżeczki tymianku

 

PRZYGOTOWANIE:

Plastry schabu dokładnie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko rozbić tłuczkiem.

Oprószyć solą i pieprzem z obu stron.

Ząbki czosnku i obie cebule obrać, opłukać i osuszyć, a następnie posiekać.

Na patelni rozgrzać masło i na gorący tłuszcz włożyć plastry schabu.

Smażyć po kilka minut każdą ze stron mięsa, a następnie dodać cebulę i czosnek.

Podsmażać na małym ogniu do zeszklenia cebuli.

Wlać szklankę wody, wsypać pół łyżeczki tymianku, a następnie doprawić solą i czarnym pieprzem do smaku.

Dusić pod przykryciem około 30 minut odwracając co jakiś czas mięso.

Po podanym czasie uzupełnić płyn, który odparował ( 1/2 – 1 szklanki ), dodać chrzan i gotować jeszcze kilka minut, aby mięso przeszło jego smakiem i zapachem.

Jeśli sos ma być gładki i aksamitny należy wyjąć schab na talerz, a sos rozdrobnić przy pomocy blendera.

Do sosu dodać śmietanę zahartowaną niewielką ilością sosu i stale mieszając zagotować.

Ponownie włożyć mięso do sosu chrzanowego.

Schab w sosie chrzanowym podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ziemniaki i marchewka z groszkiem.

Schab w sosie chrzanowym

Schab w sosie chrzanowym

Schab w sosie chrzanowym

102 odpowiedzi do “Schab w sosie chrzanowym”

  1. Zjadłabym – odpiszę składniki i przygotuję jutro na obiad. Wygląda bardzo zachęcająco.

    Zapraszam na konkurs na moim blogu, jeśli masz ochotę – są trzy zastawy nagród do wygrania. 🙂

  2. Nie robiłam nigdy mięsa w sosie chrzanowym i generalnie samo połączenie chrzanu z tymiankiem jest mi obce. Ale wygląda tak smakowicie, że chętnie wypróbuję, jak dorwę schab 🙂

  3. Dość często przygotowuję mięso w sosie chrzanowym. Na wczorajszą imprezę urodzinową córki i zięcia zaniosłam schab przygotowany wg niedawno zamieszczonego u Ciebie przepisu – ekspresowy …. Rewelacja. Wszyscy zachwyceni. Pozdrawiam.

    1. Bardzo się cieszę, że schabik smakował 🙂 Ja go uwielbiam 🙂 Najlepsze życzenia dla Twojej córki i zięcia 🙂
      Pozdrawiam 🙂

    1. Na bazie bulionu warzywnego również robiłam, ale bulion moim zdaniem łagodzi smak chrzanu, woda jest neutralna 🙂
      Pozdrowionka 🙂

  4. Uwielbiam sos chrzanowy 🙂 ale nigdy nie dodawalam tymianku ale poniewaz jestes dla mnie wyrocznia kulinarna to nastepnym razem dodam 🙂 pozdrawiam serdecznie Renata

    1. Dla mojej rodziny jest odpowiedni, lekko ostry, ale jeśli boisz się, że może być za bardzo to daj trochę mniej chrzanu, a później dodawaj po trochę według gustu 🙂

    1. Za przepis dziękuję, dziś skorzystałam, cudowne kulinarne doznania, koniecznie do powtórki 😉
      ps. zmieniłam tylko mięso, miałam kurczaka… pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.