Schab w pikantnym sosie marchewkowym

Schab w pikantnym sosie marchewkowym
Schab w pikantnym sosie marchewkowym

Schab w pikantnym sosie marchewkowym powstał najpierw w mojej głowie, a następnie w mojej kuchni z potrzeby wykorzystania marchewki, której kupiłam zbyt dużo, anie chciałam, aby się zmarnowała, czy straciła swoją świeżość.

Danie wyszło rewelacyjne – schab kruchy i delikatny, a sos marchewkowy pikantny i aromatyczny.

Idealne, pyszne i rozgrzewające danie dla wielbicieli pikantnych smaków i mięsa  🙂

 

Przepis na dwie porcje schabu w pikantnym sosie marchewkowym.

 

SKŁADNIKI:

Marynata:

1/2 łyżeczki soli

1 płaska łyżeczka papryki słodkiej

1/4 łyżeczki chili

300 g schabu

3 łyżki oleju

2 marchwie

2 cebule posiekać

1 ząbek czosnku

1/2 litra wody

1/2 łyżeczki ostrej papryki

sól

1 łyżka śmietany 18%

natka pietruszki do oprószenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na marynatę przesypać do miseczki dokładnie połączyć.

Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w paski.

Przełożyć do miski z przyprawami i dokładnie całość wymieszać, odstawić na minimum godzinę do lodówki.

Po podanym czasie na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć zamarynowane mięso, obsmażyć.

Cebule i czosnek obrać, opłukać, osuszyć i posiekać.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Z patelni zdjąć mięso, przełożyć na tłuszcz po smażeniu mięsa posiekana cebulę z czosnkiem i zeszklić, a następnie dodać startą marchew i całość podsmażyć kilka minut.

Wlać wodę, wsypać ostrą paprykę, włożyć wcześniej zdjęte z patelni mięso i całość dusić na małym ogniu do miękkości wszystkich składników i odparowania większości płynu.

Danie doprawić do smaku solą, dodać śmietanę i dokładnie wymieszać.

Schab w pikantnym sosie marchewkowym oprószyłam natka pietruszki i podałam z ryżem.

Schab w pikantnym sosie marchewkowym

Schab w pikantnym sosie marchewkowym

Schab w pikantnym sosie marchewkowym

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.