Schab na warzywach

Schab na warzywach
Schab na warzywach

Schab na warzywach to bardzo fajna propozycja na wyśmienity obiad i świetną alternatywę dla tradycyjnego schabowego.

Mięso doprawione aromatycznym tymiankiem i podsmażone na masełku zachowuje swoją kruchość, soczyste warzywa i bardzo smaczny sosik tworzą doskonałe danie na każdą okazję.

Schab na warzywach to bardzo smaczne i proste w przygotowaniu danie obiadowe, które gorąco polecam 🙂

 

Przepis na cztery plastry schabu na warzywach.

 

SKŁADNIKI:

4 plastry schabu bez kości

papryka słodka

tymianek

sól

3 łyżki masła klarowanego

1 por

250 g fasolki szparagowej ( można użyć mrożonej )

1 szklanka bulionu warzywnego ewentualnie mięsnego lub wody

1 łyżka sosu sojowego ciemnego

1 papryka czerwona

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

2 łyżki śmietany 18%

 

PRZYGOTOWANIE:

Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko rozbić tłuczkiem.

Doprawić z każdej strony solą, papryką słodką i oprószyć tymiankiem.

Na patelni rozgrzać masło i na gorący tłuszcz włożyć plastry mięsa, podsmażyć z każdej strony na rumiany kolor, a następnie zdjąć z patelni.

Por umyć, osuszyć i pokroić w plasterki, a następnie każdy plasterek w ćwiartki.

Tak przygotowany por przełożyć na tłuszcz po smażeniu mięsa i podsmażyć.

Paprykę czerwona oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w paseczki, a następnie dodać do podsmażonego pora.

Wlać szklankę bulionu warzywnego, mięsnego lub wody, dodać fasolkę szparagową, sos sojowy, czubatą łyżeczkę tymianku i podsmażone wcześniej mięso, doprawić do smaku solą jeśli potrzeba.

Całość gotować na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw – w razie potrzeby dodać jeszcze trochę bulionu lub wody.

Na samym końcu dodać posiekaną natkę pietruszki i śmietanę, dokładnie wymieszać.

Schab na warzywach podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie makaron razowy i schab dodatkowo posypany siekaną natką pietruszki.

Schab na warzywach Schab na warzywach Schab na warzywach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.