Sałatka z porem i kukurydzą

Sałatka z porem i kukurydzą
Sałatka z porem i kukurydzą

Sałatka z porem i kukurydzą to kolejna łatwa w przygotowaniu sałatka, a wykonanie jej nie zajmuje więcej niż kilka minut.

Może być podawana do obiadu – świetnie komponuje się z rybą, ale równie dobrze sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub przekąska.

Sałatka jest pyszna i mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu 🙂

 

Przepis na średnią miseczkę sałatki z porem i kukurydzą.

 

SKŁADNIKI:

1 średniej wielkości por ( tylko jasna część )

1 puszka kukurydzy konserwowej

sól

pieprz czarny mielony

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka majonezu

 

PRZYGOTOWANIE:

Kukurydzę konserwową dokładnie odsączyć i przełożyć do miseczki.

Por oczyścić, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i wykorzystując tylko jasną część, pokroić na bardzo drobno, a następnie dodać do miski z kukurydzą.

Doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Składniki dokładnie wymieszać.

W kubeczku wymieszać jogurt grecki z majonezem, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Tak przygotowanym sosem jogurtowo-majonezowym polać kukurydzę wymieszaną z porem i przemieszać.

Sałatka z porem i kukurydzą najlepiej smakuje po schłodzeniu.

Sałatka z porem i kukurydzą

Sałatka z porem i kukurydzą

Sałatka z porem i kukurydzą

121 odpowiedzi do “Sałatka z porem i kukurydzą”

  1. Ale proste składniki 🙂 Dawno nie jadłam pora, a te młode są szczególnie pyszne, zdrowe i aromatyczne – ich ostrość fajnie komponuje się ze słodyczą kukurydzy 🙂

  2. Anula,jest pysznie 🙂 Kukurydze moge miec na talerzu kazdego dnia,wiec salatka jest dla mnie idealna:)Fajna do zabrania do pracy w formie lunch,u. Jestes mistrzynia :)pozdrawiam Renata

    1. Dziękuję Ci pięknie Renatko, a sałatka faktycznie ma wiele możliwości wykorzystania – do pracy, do obiadu, na grilla 🙂
      Pozdrowionka serdeczne 🙂

    1. Jest mega smaczna 🙂 Świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu np do rybki, ale też jako samodzielny posiłek jest genialna 🙂
      Pozdrowionka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.