Sałatka warstwowa z mięsem wieprzowym

Sałatka warstwowa z mięsem wieprzowym
Sałatka warstwowa z mięsem wieprzowym

Sałatka warstwowa z mięsem wieprzowym powstała z potrzeby wykorzystania kilku produktów, które pozostały po przygotowaniu innego dania, a że dawno już żadnej sałatki nie robiłam to pretekst się znalazł. 😉

Mięso wieprzowe, kukurydza, groszek, ogórki kiszone, kapusta pekińska, a całość w pysznym majonezowo-jogurtowym sosie o smaku curry i sosu sojowego.

Nie spodziewałam się, że sałatka będzie aż tak smaczna, ale smakuje świetnie i możecie wypróbować przepis. 🙂

 

Przepis na jedną miskę sałatki warstwowej z mięsem wieprzowym.

 

SKŁADNIKI:

500 g mięsa wieprzowego usmażonego po zamarynowaniu w ciemnym sosie sojowym

6 średnich ogórków kiszonych

1 puszka kukurydzy konserwowej

1/2 puszki groszku konserwowego

1/2 malutkiej główki kapusty pekińskiej

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu greckiego

1 łyżka jasnego sosu sojowego

1 łyżeczka curry

 

PRZYGOTOWANIE:

Usmażone, zimne mięso wieprzowe pokroić na małe kawałki.

Kapustę pekińską opłukać, osuszyć, poszatkować na drobno.

Ogórki kiszone opłukać, osuszyć i pokroić w średniej wielkości kostkę.

Kukurydze i groszek odsączyć.

Na dno miski włożyć połowę poszatkowanej kapusty, a następnie połowę mięsa wieprzowego.

Na mięso wyłożyć 2/3 pokrojonych ogórków kiszonych, na ogórki kukurydzę, a następnie pozostałe mięso.

Groszek konserwowy wymieszać z pozostałymi ogórkami kiszonymi i wyłożyć na mięso.

W kubeczku wymieszać majonez z jogurtem greckim, dodać curry i sos sojowy, dokładnie połączyć.

Przygotowanym sosem polać wierzch sałatki warstwowej z mięsem wieprzowym.

Na sosie wyłożyć pozostałą poszatkowaną kapustę pekińską.

Sałatka warstwowa z mięsem wieprzowym

2 odpowiedzi do “Sałatka warstwowa z mięsem wieprzowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.