Sałatka gyros

Sałatka gyros
Sałatka gyros

Sałatka gyros to większości znana sałatka, której podstawą jest smażone mięso kurczaka z aromatyczną przyprawą wykorzystywaną do przygotowywania gyrosa.

Doskonale dobrane składniki komponują się ze sobą idealnie co sprawia, że sałatka jest niesamowicie smaczna.

Moja wersja jest klasyczna, warstwowa z pikantnym ketchupem, ogórkami konserwowymi, cebulką i kukurydzą, no i oczywiście mięso na dnie, a kapusta pekińska na wierzchu.

Jak dla mnie sałatka gyros to pozycja obowiązkowa każdej imprezy 🙂

 

Przepis na jedną miskę sałatki gyros.

 

SKŁADNIKI:

1 podwójny filet z piersi kurczaka

3 łyżeczki przyprawy do gyrosa

2 łyżki oleju

1 duża cebule

1 puszka kukurydzy konserwowej

6 ogórków konserwowych średniej wielkości

mała kapusta pekińska

ketchup pikantny

majonez

 

PRZYGOTOWANIE:

Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć mięso kurczaka, chwilę przesmażyć, a następnie oprószyć przyprawą gyros i usmażyć mięso.

Usmażone mięso wystudzić.

Ogórki konserwowe opłukać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć, a następnie posiekać na drobno.

Kukurydzę konserwową dokładnie odsączyć z płynu.

Kapustę pekińską opłukać, dokładnie osuszyć i posiekać na drobne kawałki.

W misce układać kolejno warstwy sałatki gyros – na dno usmażone, chłodne mięso kurczaka, polać ketchupem.

Na ketchup wyłożyć pokrojone w kosteczkę ogórki konserwowe, na ogórki wyłożyć posiekaną na drobno cebulę, a następnie odsączoną kukurydzę konserwową.

Na kukurydzę wyłożyć majonez, na majonez ketchup ( ilość majonezu i ketchupu według uznania – ja zużywam po około 200 g majonezu i ketchupu ).

Na warstwę ketchupu wyłożyć poszatkowaną kapustę pekińską.

Sałatka gyros

 

82 odpowiedzi do “Sałatka gyros”

  1. Uwielbiam sałatkę gyros, ale zawsze robiłam ją z ogórkami kiszonymi i była rewelacyjna 😀 Widziałam wielokrotnie wersję z konserwowymi i muszę wypróbować (zwłaszcza, że otworzyłam duży słoik z tymi, które latem robiła moja mama :)).

    1. ja też robiłam z kiszonymi, ale z konserwowym mi bardziej smakuje 🙂 Sprawdź która wersja będzie dla Ciebie smaczniejsza 🙂

  2. Moja ulubiona 🙂 teraz jest czas na takie sałatki 😉 ja dziś ( teraz ) gotuję zupę krem 😉 a potem na spacer 😉 Bo jutro do pracy ;( na 2 zmiane ;*

    MIłego wwwwweeekennddduu!! :*

  3. Gyrosa uwielbiam! Ale robię ciut inaczej. Bo dusze cebulke na tluszczu co został z kurczaka.. ona nabiera wtedy takuwgo fajnwgo pismaczku a dalej to juz klasyka: keczup, kukurydza, ogorek konserwowy, majonez i na wierzch kapucha!

  4. Moja rodzina uwielbia tę sałatkę, ja jakoś nie do końca, zawsze myślałam, że gyros to ośmiornica i że jest to sałatka z ośmiornicą 😀

    1. Cubulkę możesz pominąć i będzie równie pyszne, ale zamiast cebuli możesz dać szczypiorek lub por – jeśli smaki Ci odpowiadają 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.