Ryba po grecku – light

Ryba po grecku - light
Ryba po grecku – light

Ryba po grecku – light to odtłuszczona wersja tradycyjnej ryby po grecku.

Składniki farszu warzywnego pozostają takie same i tak samo się je przygotowuje jak w wersji, która większość zna, ale cały sekret odtłuszczenia tkwi w rybie, a dokładniej w sposobie jej przygotowania.

Rybka w wersji znanej jest smażona, a w tej wersji rybę piecze się w piekarniku.

Dzięki takiemu przygotowaniu ryba jest soczysta, aromatyczna dzięki przyprawom i co ważne w daniach dietetycznych – bez tłuszczu 🙂

Mam nadzieję, że moja wersja tego dania przypadnie Wam do gustu.

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na dwa półmiski dania Ryba po grecku – light.

 

SKŁADNIKI:

1 kg filetów z białej ryby ( dorsz, ewentualnie morszczuk, mintaj – jeśli ryby są mrożone należy je najpierw rozmrozić i w miarę możliwości osuszyć, a waga ryb powinna wynosić 1 kg po rozmrożeniu )

sól

pieprz cytrynowy

Farsz:

1 kg marchwi

2 średnie pietruszki

1 średni seler

3 średnie cebula

1 koncentrat pomidorowy

4 liście laurowe

4 ziarna ziela zngielskiego

10 ziaren czarnego pieprzu

1 łyżeczka soli

1/2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

1 łyżeczka cukru

1 łyżka oleju

2 szklanki wody

 

PRZYGOTOWANIE:

Marchew, pietruszki i seler obrać, a następnie opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Warzywa zatrzeć na tarce o średnich oczkach.

Cebule obrać, opłukać, osuszyć, posiekać.

W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć posiekana cebulę, zeszklić.

Do zeszklonej cebuli dodać starte warzywa, wlać jedną szklankę wody, dodać liście laurowe, ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu, wsypać sól i czarny pieprz mielony, a także cukier.

Całość dokładnie wymieszać i gotować na małej mocy palnika do czasu aż warzywa zmiękną, a woda odparuje.

Jeśli warzywa byłyby nadal niewystarczająco miękkie, a woda już by odparowała dolewać po trochę wody.

Gotować około 45 minut mieszając od czasu do czasu ( w czasie gotowania warzyw należy upiec rybę ).

Kiedy warzywa będą już miękkie dodać koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać, gotować około 3 minut.

W razie potrzeby doprawić ponownie solą i czarnym pieprzem mielonym.

Rybę opłukać, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.

Oprószyć solą i pieprzem cytrynowym.

Blaszkę wyłożyć folią aluminiową, poukładać w niej ryby ( układać obok siebie, nie warstwami ).

Ryby nakryć folią aluminiową.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego włożyć blaszkę z rybą.

Piec około 25 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie zdjąć folię aluminiowa i zapiekać rybę jeszcze 10 minut.

Po upieczeniu rybę wyjąć i lekko przestudzić – tylko tyle aby się nie poparzyć podczas układania.

Układać warstwami – warstwa warzyw, warstwa ryby, warstwa warzyw, warstwa ryby – wierzchnią warstwę musi stanowić warstwa warzyw.

Ryba po grecku – light smakuje świetnie zarówno na zimno jaki na ciepło.

Ryba po grecku - light

Ryba po grecku - light

 

86 odpowiedzi do “Ryba po grecku – light”

  1. Ryba po grecku jest w moim świątecznym menu. Dziękuję, Aniu, za podpowiedź dot. odtłuszczenia tej potrawy. Niby proste, ale nie wpadłabm na o, że wystarczy ją upiec:)

    1. Cieszę się, że mogłam pomóc. Odrobina tłuszczu nam nie zaszkodzi, ale w takim czasie jak Święta gdzie tłustych dań jest sporo to warto w niektórych ten tłuszcz ograniczyć 🙂

  2. Od ok. 3 lat właśnie w taki sposób przygotowuję rybę po grecku 🙂 A najbardziej uwielbiam warzywa – od zawsze mama przygotowywała dwa razy więcej, bo tak je lubiłam 😛

  3. O jejku 😉 moja ulubiona rybka, super i zachęcające zdjęcie:) Aniu jak wrócę do Polski to będę sobie z Tobą gotować, to znaczy otwieram bloga Ani i a to dzisiaj robię i Twój przepis, buziole:)

  4. Aniu! Kolejna Ulubiona moja potrawa , Obowiązkowa na każdej uroczystości, Uwielbiam ryby i śledzie – Pozdrawiam Cię Serdecznie

  5. LOL,pierwszy raz moge napisac….znam ten przepis,robie wlasnie tak :))) Moja mama robi wybitna rybe po grecku wlasnie w taki sposob i ta najbardziej mi smakuje 🙂 Probowalam innych przepisow ,ale nie byly tak dobre :)) W kazdym razie ten przepis moge polecic kazdemu :))) Jestes wybitna 🙂 Buziaki Anula,Renata

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.