Roladki wieprzowe z porem

Roladki wieprzowe z porem
Roladki wieprzowe z porem

Roladki wieprzowe z porem to bardzo smaczne danie obiadowe na każdą okazję 🙂

Pyszne, kruche mięso wieprzowe nadziane wędzonym boczkiem i porem, a następnie podsmażone i duszone wraz z porami w sosie sojowym.

Całość smakuje wybornie, a danie nie jest skomplikowane w przygotowaniu.

Pyszne danie z patelni 🙂

 

Przepis na cztery roladki wieprzowe z porem.

 

SKŁADNIKI:

4 duże plastry mięsa wieprzowego ( karkówka, szynka łopatka )

4 szerokie plastry boczku wędzonego ( cienkie )

sól

czarny pieprz mielony

4 pory

3 łyżki oleju

2 łyżki ciemnego sosu sojowego

1/2 litra wody

5 ziaren ziela angielskiego

 

PRZYGOTOWANIE:

Plastry mięsa rozbić na cienkie kotlety, oprószyć solą i czarnym pieprzem mielonym.

Pory obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie odciąć białe części, które należy przekroić wzdłuż na dwie połowy ( będą to około 8 cm kawałki ).

Na każdy plaster rozbitego mięsa wyłożyć po jednym plasterku boczku wędzonego i po dwa kawałki pora.

Zawinąć roladki – można spiąć wykałaczkami.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć roladki, obsmażyć z każdej strony.

Pozostałe części porów pokroić na ukośne plastry i dodać do podsmażonych roladek.

Wlać sos sojowy i wodę, dodać ziarna ziela angielskiego.

Całość dusić na małym ogniu do miękkości, w razie potrzeby dolać trochę więcej wody.

Roladki wieprzowe z porem podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie brązowy ryż.

Roladki wieprzowe z porem

Roladki wieprzowe z porem

Roladki wieprzowe z porem

110 odpowiedzi do “Roladki wieprzowe z porem”

  1. Dawno,dawno temu pora traktowalam po macoszemu !!! ale od jakiegos czasu odkrylam jaki ma fantastyczny smak ,pelen slodyczy :))) W kazdym razie takiej wersji roladek nie znalam i bardzo,bardzo sie ciesze,ze dzieki Tobie kolejny raz odkrywam cos nowego 🙂 Jestes wyjatkowa inspiracja,Aniu:) Dziekuje Ci ,ze nia jestes 🙂 pozdrawiam Renata

  2. Bardzo lubię farsz z porów. Kiedyś bardzo często robiłam kotlety schabowe nadziewane smażonymi porami. Przepyszne. Twoje roladki wyglądają obłędnie:)

  3. A widzisz, nie zrobiłam dziś tej sałatki, o której Ci pisałam, brakło paru składników – no nic, dokupię i się wezmę 🙂
    A roladki mniam 😀

  4. Tak jak ktoś napisał powyżej ja również pora traktowałam jako warzywo takie nie do zjedzenia. A później odkryłam surówkę z pora i się nim zachwyciłam. Choć surówka ma dość ostry smak to jednak nadaje daniu fajnego posmaku. Spróbuje również wykonać por Twoją metodą, nigdy nie zaszkodzi różnorodność w naszym menu.

    Pozdrawiam i życzę przyjemnego tygodnia.

    1. Ja zawsze bardzo lubiłam por, a smażony, czy w roladkach jest łagodniejszy niż w sałatce, smaczny, ale nie tak intensywny jak cebula 🙂
      Pozdrawiam i również życzę miłego tygodnia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.