Roladki schabowe ze szparagami

Roladki schabowe ze szparagami
Roladki schabowe ze szparagami

Sezon na szparagi trwa, a zatem prezentuję Wam kolejne smaczne danie – roladki schabowe ze szparagami.

Szparagi podgotowane, a następnie wraz z plastrem żółtego sera zawinięte w kotlet schabowy, podsmażone na patelni i upieczone w  piekarniku.

Tak przygotowany schab faszerowany szparagami jest soczysty, bo wstępne podsmażenie zamyka wewnątrz mięsa soki, a podgotowane szparagi i ser dodatkowo mięso nawilżają.

Roladki schabowe ze szparagami smakują wybornie i są godne polecenia 🙂

Wypróbujcie, bo warto 🙂

 

Przepis na cztery roladki schabowe ze szparagami.

 

SKŁADNIKI:

4 plastry schabu

sól

czarny pieprz mielony

1 pęczek szparagów zielonych

4 plastry żółtego sera

tarta bułka do panierowania

2 jajka

masło klarowane lub olej do smażenia

 

PRZYGOTOWANIE:

Plastry schabu opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie rozbić na cienkie kotlety.

Oprószyć solą i czarnym pieprzem mielonym.

Szparagi oczyścić, odkroić zdrewniałe końce i opłukać.

W garnku zagotować lekko osoloną wodę i na wrzątek włożyć przygotowane szparagi – najlepszą opcją jest gotowanie w pozycji pionowej tak żeby główki wystawały nad powierzchnię wody.

Należy dla ułatwienie związać je sznurkiem, aby były stabilne, ale jeśli wielkość garnka na gotowanie w pozycji pionowej nie pozwala to można ugotować je tradycyjnie.

Szparagi gotować około 2-3 minut, a następnie odcedzić i lekko przestudzić.

Na rozbite, doprawione solą i pieprzem plastry schabu wyłożyć ser żółty, a na ser lekko przestudzone szparagi, zawinąć ściśle roladki – dla ułatwienia panierowania można spiąć wykałaczkami.

Panierować w jajku i tartej bułce.

Na patelni rozgrzać masło klarowane lub olej i na gorący tłuszcz włożyć przygotowane roladki.

Roladki schabowe ze szparagami smażyć z każdej strony na złoty kolor, po usmażeniu przełożyć do naczynia żaroodpornego.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z roladkami i zapiekać około 20 minut na funkcji grzania góra-dół.

Roladki schabowe ze szparagami podawać bezpośrednio po upieczeniu – ja moje podałam z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku.

Roladki schabowe ze szparagami

Roladki schabowe ze szparagami

Roladki schabowe ze szparagami

 

112 odpowiedzi do “Roladki schabowe ze szparagami”

  1. Uwielbiam szparagi! Zawsze czekam na moment gdy tylko pojawi się na nie sezon. Na pewno przepis wypróbuję bo połączenie schab+szparagi+ser… TO MUSI BYĆ PYSZNE!

  2. Dwa razy robiłam szparagi i mi nie wyszły, ale podobno do trzech razy sztuka 🙂 A tak na marginesie, nie wyszły, bo prawdopodobnie nie potrafię wybrać dobrych szparagów… Moje były zwykle tak zdrewniałe, że niewiele co zostawało do jedzenia.

  3. Mięsko, szparagi i pięknie prezentujące się danie.
    To lubię!
    Ekstra apetyczne. Zjadłoby się ze smakiem na obiad, czemu nie? 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  4. Uwielbiam roladki schabowe! Jednak nigdy nie miałam okazji jeść szparagów 🙂 Jestem ciekawa ich smaku, tak samo jak połączenia ze schabowym 😉

  5. Ja szparagi lubię, za to mój mąż twierdzi, że nie czuje różnicy między szparagami i kalafiorem. Te roladki wyglądają bardzo apetycznie. Pozdrawiam 🙂

  6. Danie wygląda przepięknie 🙂 Od jakiegoś czasu przymierzamy się do spróbowania szparagów i myślę, że ten przepis może być dobrym początkiem naszej znajomości ze szparagami 😀

  7. Niezłe 🙂 Szparagi są przepyszne 🙂 W naszej kuchni jeszcze nie są aż tak popularne, jak w Niemczech. Szparag jest wyśmienitym warzywem, gdyż dostarcza wiele składników pokarmowych, szczególnie witamin i składników mineralnych.

    Pozdrawiam,
    Patryk

  8. Nie było mnie tu jakiś czas i dziś nadrabiam zaległości, ale widzę spore zmiany na blogu 🙂 Pięknie jest teraz. A roladki wyglądają tak smacznie, że zaplanowałam taki obiad na jutro 🙂

    1. Dziękuje pięknie i bardzo się cieszę, że zmiany Ci się podobają 🙂 To bardzo miłe, że zauważyłaś 🙂
      Roladki oczywiście polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.