Roladki schabowe w sosie szpinakowym

Roladki schabowe w sosie szpinakowym
Roladki schabowe w sosie szpinakowym

Roladki schabowe w sosie szpinakowym to pyszne danie obiadowe, którego przygotowanie nie zajmie więcej niż godzinę.

Schab faszerowany jest pysznym szpiankiem i mozzarellą, a następnie podsmażony i podany wraz z pysznym sosem szpiankowym.

Całość bardzo smaczna, łatwa i szybka w przygotowaniu.

Miłośnicy szpinaku będą zachwyceni 🙂

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na cztery roladki schabowe w sosie szpinakowym.

 

SKŁADNIKI:

300 g szpinaku ( mrożony lub świeży )

2 łyżki masła klarowanego

sól

czarny pieprz mielony

3 ząbki czosnku

4 plastry schabu

150 g tartej mozzarelli

2 łyżki oleju

1/2 szklanki wody

1 łyżka sosu sojowego jasnego

100 ml śmietanki 30%

 

PRZYGOTOWANIE:

Plastry schabu opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie rozbić na cienkie kotlety.

Doprawić solą i pieprzem z każdej strony.

Ząbki czosnku obrać, opłukać i osuszyć.

W garneczku rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć szpinak ( szpinak świeży należy uprzednio opłukać, osuszyć i posiekać na drobno, a szpinak mrożony można rozmrozić – rozmrożony szybciej się podsmaży, mrożony potrzebuje więcej czasu na odparowanie wody ) .

Doprawić solą, czarnym pieprzem mielonym, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i całość podsmażać do odparowania wody.

Na każdy plaster schabu wyłożyć mozzarellę, a następnie łyżkę podsmażonego z czosnkiem szpinaku, zawinąć w roladki.

Na patelni rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć roladki schabowe, podsmażyć z każdej strony na lekko rumiano.

Do podsmażonych roladek wlać wodę i sos sojowy, dusić kilka minut na małym ogniu, a następnie zdjąć mięso z patelni.

Na patelnię z sosem włożyć pozostały szpinak, dokładnie wymieszać, zagotować, w razie potrzeby dodać odrobinę wody.

Dodać śmietankę, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, a następnie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu.

Do gotowego sosu włożyć wyjęte wcześniej faszerowane mięso.

Roladki schabowe w sosie szpinakowym podawać z ulubionymi dodatkami – u mnie ziemniaczki 🙂

Roladki schabowe w sosie szpinakowym

Roladki schabowe w sosie szpinakowym

Roladki schabowe w sosie szpinakowym

104 odpowiedzi do “Roladki schabowe w sosie szpinakowym”

  1. Gdybym miała wybierać między sernikiem „Złota rosa”, a tym ze śliwkami, to zdecydowanie ten pierwszy. Widzę, że roladki, to Twój ulubiony sposób podawania mięsa, dużo ich w różnym wydaniu. Ja jednak nie przepadam za szpinakiem, więc gdyby mi się chciało gotować, to wybrałabym inny wariant. Chleb pszenny z czarnuszką brzmi i wygląda smakowicie, tym bardziej że w telewizji dużo mówiono o zdrowotnych cechach czarnuszki(poproszę o bocheneczek). Mój syn jest wielbicielem tzw. „zimnych nóżek”, co prawda te tradycyjne mu się nie udały, gdy próbował sam je przyrządzić, ale kto wie jak będzie gdy mu podsunę „Galaretę z indyka”. pikantnej potrawki raczej zrezygnuję, ze względu na stan swojej wątroby, natomiast nigdy nie jadłam cieciorki, więc może namówię na nią rodzinę. Wołowinę lubię podobnie jak wino, ale to pierwsze wolałabym jeść, a to drugie wypić w tradycyjny sposób . Aniu jak zawsze pomysły nietuzinkowe, zatem do zobaczenia za tydzień. Pozdrawiam.

    1. Ja bardzo lubię wszystkie serniki – pieczone i na zimno 😊
      Co do składek to faktycznie bardzo lubię tak przygotowane mięso i tą różnorodność z nadzieniach 😊
      Czarnuszka z pieczywie smakuje wybornie, a domowe pieczywo to poezja smaku i zapachów 😊
      Pomysł na galaretkę podsuń synkowi, a ja mam nadzieję, że taka będzie mu smakować. Mięso można zamienić na kurczaka i też będzie pysznie gdyby indyk nie należał do ulubionych mięs.
      Wołowina i mięso to jak dla mnie świetny duet, ale i bez wina zjem, a dobre wino bez mięsa wypiję 😁
      Pozdrowionka serdeczne 😊

  2. Ale mnie zaskoczylas:) Gdzies czytalam o faszerowaniu miesa rukola,pietruszka, bazylia ale szpinakiem ? To brzmi pysznie i dumnie 🙂 Podoba mi sie ten przepis tak bardzo,ze zmieniam plany obiadowe na jutro i robie Twoj obiad 🙂 U mnie wszyscy jedza szpinak ze smakiem,wiec sprawie im przyjemnosc . Aniu,jestes jedyna 🙂 pozdrawiam Renata

    1. Bardzo się cieszę, że przepis Ci się podoba Renatko, a dodam jeszcze, że całość świetnie się komponuje i smakuje wybornie 🙂
      Pozdrawiam cieplutko 🙂

  3. Bardzo mi się podobają te zdjęcia.
    Przefajne roladki. Z chęcią bym się skusiła! 🙂
    Super! Sama bym chciała niebawem je zrobić.
    Pozdrawiam cieplutko!

  4. … Ja muszę się do czegoś przyznać.
    Na moim blogu widać, że kucharzę trochę, że eksperymentuję w kuchni… a to tylko eksperymenty (tu słyszę rozpacz męża mojego), i normalnie roladki nie zrobię, bigos wyjdzie mi jak wyjdzie… nie mam szczęścia do mięsa wołowego i wieprzowego, więc po wielu wielu nieudanych próbach, przestałam kupować.
    Nie umiem robić takich roladek.
    Są jak guma, twardawe, próbowałam gotować dłużej, piec, ale to na nic.
    I teraz, jak tak piszę (a głodna jestem, w garnku gotuje się jakiś zwyklak – zupa), chciałabym usiąść przy stole, przy takim daniu, koniecznie tak ozdobionym i zjeść roladki schabowe, bo coś przeczuwam, że twarde nie będą.. . 🙂

    1. Gotowanie roladek pod przykryciem sprawia, że są bardziej miękkie, bo nawilża je para 🙂 Dodatkowym atutem jest odpowiednie nadzienie, które nawilży mięso od środka. Jest dzięki temu kruche i nie jest jak guma 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.