Roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką

Roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką
Roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką

Roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką to smaczne roladki z mięsa wieprzowego pysznie nadziane.

Schab w formie roladek faszerowany boczkiem, cebulą i zieloną papryką, która po przygotowaniu nie jest rozgotowana, ale miękka, a jednocześnie chrupiąca, a całość podduszona i podana z pysznym sosem śmietanowo-sojowym z cebulką i papryką 🙂

Roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką to danie, które świetnie sprawdzi się jako codzienny, ale tez odświętny obiad.

Gorąco zachęcam do przygotowania 🙂

 

Przepis na cztery Roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką.

 

SKŁADNIKI:

4 plastry schabu

sól

czarny pieprz mielony

100 g boczku ( użyłam Boczek Po Staremu firmy Duda )

2 zielone papryki

2 średnie cebule

1 łyżka oleju

1 łyżka masła

2 łyżki sosu sojowego ciemnego

1 szklanka bulionu warzywnego , wieprzowego lub drobiowego

1/2 szklanki śmietanki 30%

1 łyżeczka koperku suszonego

 

PRZYGOTOWANIE:

Plastry schabu opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie rozbić tłuczkiem na cienkie kotlety.

Oprószyć solą i czarnym pieprzem mielonym.

Papryki oczyścić, opłukać, osuszyć i połowę jednej pokroić w długie paski, pozostałe pokroić w kosteczkę.

Cebule obrać, opłukać osuszyć i jedną pokroić w piórka, a drugą posiekać.

Na każdym kotlecie schabowym poukładać plastry boczku na całej długości, następnie wyłożyć po trochę piórek cebuli i pasków papryki zielonej.

Zwinąć i uformować roladki.

Na patelni rozgrzać olej wraz z masłem i na gorący tłuszcz włożyć przygotowane roladki, usmażyć na średniej mocy palnika na lekko rumiano.

Po usmażeniu roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką zdjąć z patelni.

Na tłuszcz po smażeniu mięsa przełożyć posiekana cebule i zeszklić, dodać pokrojona w kostkę zielona paprykę i sos sojowy, podsmażyć kilka minut.

Do podsmażonej cebuli i papryki wlać bulion i włożyć roladki schabowe.

Gotować na małej mocy palnika około 20-30 minut po przykryciem odwracając roladki w trakcie gotowania.

Do sosu dodać śmietankę, gotować do uzyskania pożądanej gęstości.

Doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, wsypać koperek.

Roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką podawać z ulubionymi dodatkami.

Roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką

Roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką

Roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką

Roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką
Boczek Po Staremu firmy Duda

86 odpowiedzi do “Roladki schabowe z boczkiem i zieloną papryką”

  1. Aniu! Roladki są do wypróbowania , Robię różne i z różnymi nadzieniami z papryką również , Ale zawsze biorę czerwoną paprykę z zieloną jeszcze nie jadłam , muszę wypróbować – Pozdrawiam Cię Cieplutko

  2. Anula,przepysznie 🙂 Uwielbiam Twoje przepisy za ich roznorodnosc,zaskakujace polaczenie smakow ,ale takze za praktycznosc 🙂 Dla mnie to ogromny plus…dania,ktore moge przygotowac z wyprzedzeniem i beda smakowaly wybitnie:) Dziekuje Aniu za ten przepis …bardzo ulatwi mi zycie 🙂 BUziaki Renata

    1. Jest mi bardzo miło Renatko, wesołe przepisy Ci się podobają i mam nadzieję, że jeszcze nie raz znajdziesz wśród nich coś co przypadnie Ci do gustu 😊
      Pozdrawiam serdecznie i przesyłam uściski 😊

  3. A wiesz, że chętnie bym się nawet skusiła na te roladki?
    Ach, muszą smakować świetnie.
    Super, piszę się.
    Pozdrawiam poniedziałkowo 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.