Risotto ziołowe z groszkiem

Risotto ziołowe z groszkiem
Risotto ziołowe z groszkiem

Risotto ziołowe z groszkiem poleca się na pyszny obiad.

Bardzo smaczne, łatwe i szybki w przygotowaniu danie, które świetnie smakuje.

Miękkie mięso kurczaka, aromatyczne zioła, zielony groszek i oczywiście ryż.

Risotto ziołowe z groszkiem smakuje wybornie i jest godne polecenia, a zatem gorąco zachęcam do wypróbowania 🙂

 

Przepis na 2 porcje dania Risotto ziołowe z groszkiem.

 

SKŁADNIKI:

1 duży pojedynczy filet z piersi kurczaka

1 łyżka masła klarowanego

1/2 łyżeczki soli

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego

1/2 łyżeczki estragonu

1/2 łyżeczki rozmarynu

1/2 łyżeczki tymianku

1/2 litra bulionu drobiowego lub bulionu warzywnego

100 g białego ryżu

1 puszka groszku konserwowego

sól – opcjonalnie

 

PRZYGOTOWANIE:

Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie pokroić w kostkę.

Do miseczki wsypać sól, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, estragon, rozmaryn i tymianek, dokładnie wymieszać.

Do mieszanki ziół przełożyć pokrojone w kostkę mięso i dokładnie połączyć, a następnie zamarynowane w ziołach mięso schować na około godzinę do lodówki.

W garnku rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz włożyć mięso w ziołach, usmażyć.

Do usmażonego mięsa dodać bulion drobiowy lub bulion warzywny, wsypać suchy ryż i gotować na małej mocy palnika mieszając od czasu do czasu.

Danie gotować do czasu aż ryż będzie miękki i wchłonie większość płynu ( jeśli bulion odparuje i zostanie wchłonięty przez ryż zanim ryż odpowiednio zmięknie należy dodać jeszcze trochę bulionu ).

Groszek konserwowy odsączyć i dodać do dania kiedy ryż już będzie odpowiednio miękki.

Doprawić do smaku solą.

Gotować kilka minut, a następnie zdjąć z gorącego palnika, nakryć pokrywką i odstawić na kilka minut – ryż dodatkowo napęcznieje.

Risotto ziołowe z groszkiem jest gotowe do podania 🙂

Risotto ziołowe z groszkiem

Risotto ziołowe z groszkiem

Risotto ziołowe z groszkiem

81 odpowiedzi do “Risotto ziołowe z groszkiem”

    1. Ja groszek lubię w każdej postaci, ale mój Mężuś nie, tylko konserwowy, w to On jest głównym zjadaczem w domu, więc dostosowuję do niego 😉

  1. Pięknie podane danie !! Zaitrygował mnie ten przepis !!
    Aniu, Tobie i Twoim Najbliższym składam serdecznie życzenia Wesołych Świąt!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.