Ratatuj z mięsem wieprzowym

Ratatuj z mięsem wieprzowym
Ratatuj z mięsem wieprzowym

Ratatuj z mięsem wieprzowym to moja własna wersja smacznego dania jednogarnkowego, która w oryginale jest daniem bezmięsnym.

Danie w oryginalnej wersji bazuje tylko na składnikach warzywnych, głównie na bakłażanie, cukinii, cebuli, papryce i pomidorach, a doprawiona jest ziołami prowansalskimi.

Ratatuj z mięsem wieprzowym, który Wam proponuję to wyśmienite danie z dużą ilością warzyw, ale również z mięsem, a całość w pysznych pomidorach doprawiona ziołami prowansalskimi i czosnkiem niedźwiedzim.

Jest to danie bardzo smaczne, idealne na każdą pogodę 🙂

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na 2-3 porcje dania Ratatuj z mięsem wieprzowym.

 

SKŁADNIKI:

3 łyżki sosu sojowego ciemnego

1 łyżeczka ziół prowansalskich

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1/2 łyżeczki papryki ostrej

400 g szynki wieprzowej

1 bakłażan

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 papryka czerwona

1 puszka pomidorów lub 700 g pomidorów świeżych

2 łyżki masła klarowanego

sól

 

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wlać sos sojowy, wsypać zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi i paprykę ostrą, dokładnie wymieszać.

Mięso opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić w średniej wielkości kostkę i włożyć do przygotowanej marynaty.

Całość wymieszać i odstawić do lodówki na minimum godzinę.

Bakłażan opłukać, osuszyć i wraz ze skórą pokroić w półplasterki.

Posolić mocno z każdej strony, przełożyć na durszlak i odstawić na 10-15 minut, a następnie włożyć do osolonej wody, moczyć około 10 minut, po podanym czasie opłukać i osuszyć – taki zabieg pozwoli pozbyć się goryczki z warzywa.

Podsmażyć na suchej patelni lub z bardzo małą ilością tłuszcz – bakłażan bardzo mocno wchłania tłuszcz, zdjąć z patelni.

Cebulę i ząbki czosnku obrać, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać na drobno.

Na patelni rozgrzać masło klarowane i na gorący tłuszcz przełożyć pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, zeszklić.

Do podsmażonej z czosnkiem cebuli dodać zamarynowane mięso i smażyć kilka minut.

Paprykę oczyścić, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę, a następnie dodać do podsmażonego z cebulą i czosnkiem mięsa.

Pomidory świeże sparzyć, obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do potrawy lub dodać puszkę pomidorów.

Dodać pół szklanki wody i gotować Ratatuj z mięsem wieprzowym na małym ogniu około 10 minut, następnie dodać podsmażony wcześniej bakłażan i całość gotować do miękkości składników – około 10 minut.

Danie doprawić do smaku solą.

Ratatuj z mięsem wieprzowym podawać z domowym pieczywem lub innymi ulubionymi dodatkami.

Ratatuj z mięsem wieprzowymRatatuj z mięsem wieprzowym

Ratatuj z mięsem wieprzowym

93 odpowiedzi do “Ratatuj z mięsem wieprzowym”

  1. Ratatouille faktycznie kojarzy mi się jako danie bezmięsne i takie właśnie zawsze przygotowuję. Na szczęście w kuchni i gotowaniu chodzi o to, by przygotowywać takie danie, na jakie akurat mamy ochotę, coś zmieniać, odejmować czy dodawać różne składniki. Fajna wersja:)

  2. Aniu nie wiem czy już Ci to mówiłam… ale 80% Twoich przepisów wcielam w życie! Jeśli kiedyś wydasz książkę… czego Ci bardzo bardzo życzę .. to będę pierwsza w kolejce, żeby ją kupić!

    1. Dziękuję Ci pięknie za tak miłe słowa 😊 Naprawdę sprawiłaś mi ogromną radość. To dla takich pięknych słów warto prowadzić bloga i publikować przepisy. Dziękuję 😊😘

    1. W wersji bezmięsnej, czyli takiej klasycznej 🙂 ja czasami robię klasyczną wersję, ale czasami mnie ponosi i muszę coś udziwnić 😉

  3. I dobrze, że z mięsem, bo bez mięsa to nie każdy mężczyzna zechce skosztować, mój nie tknął by nawet kijem bezmięsnego ratatuja 🙂

  4. Oooo – widzę, że naprawdę fajna sprawa! 🙂
    Potrzebuję takie dania na weekendową ucztę rodzinną, którą planujemy! 🙂
    Pozdrawiam 🙂

  5. Jestem typowym mięsożercą :). Najbardziej lubię takie właśnie jednogarnkowe potrawy z mięskiem i warzywami :). Przepis wykorzystam w najbliższym czasie :)!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.