Polędwiczki diabelskie w sosie szczypiorkowym

Polędwiczki diabelskie w sosie szczypiorkowym
Polędwiczki diabelskie w sosie szczypiorkowym

Polędwiczki diabelskie w sosie szczypiorkowym to kolejna propozycja na bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe.

Polędwiczki zamarynowane w pikantnej, aromatycznej przyprawie są miękkie i delikatne, a zatopione w sosie szczypiorkowym na bazie śmietanki smakują wybornie.

Polędwiczki diabelskie w sosie szczypiorkowym to idealne danie na każdą okazję.

Polecam wypróbować przepis 🙂

 

Przepis na 2-3 porcje dania Polędwiczki diabelskie w sosie szczypiorkowym.

 

SKŁADNIKI:

Marynata:

3 łyżeczki przyprawy ,, posypka do mięs diabelska ”

3 łyżki oliwy z oliwek

1/4 łyżeczki soli

Dodatkowo:

1 średnia polędwiczka wieprzowa

2 łyżki oliwy z oliwek

1 duża cebula

1 szklanka bulionu drobiowego lub bulionu warzywnego

1 pęczek szczypiorku

1/2 szklanki śmietanki 30%

sól

czarny pieprz mielony

 

PRZYGOTOWANIE:

Składniki na marynatę przełożyć do miseczki i dokładnie wymieszać.

Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błonek, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w plastry o szerokości około 1,5-2 cm.

Plastry polędwiczki lekko rozklepać dłonią, a następnie każdy kawałek mięsa dokładnie pokryć marynatą i schować do lodówki na około godzinę.

Po upływie podanego czasu wyjąć zamarynowane mięso z lodówki.

Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i na gorący tłuszcz włożyć przygotowane plastry polędwiczki wieprzowej.

Mięso smażyć na dużej mocy palnika przez około 2 minuty na każdej ze stron.

Po usmażeniu polędwiczki diabelskie zdjąć z patelni.

Cebulę obrać, opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i posiekać, a następnie przełożyć na patelnię po smażeniu mięsa i zeszklić.

Szczypiorek opłukać, osuszyć i posiekać, a następnie dodać do zeszklonej cebuli, wlać bulion drobiowy lub warzywny.

Włożyć podsmażone polędwiczki i całość gotować na małej mocy palnika przez około 15 minut.

Wlać śmietankę, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem mielonym, całość gotować do zgęstnienia sosu.

Polędwiczki diabelskie w sosie szczypiorkowym podawać z ulubionymi dodatkami 🙂

Polędwiczki diabelskie w sosie szczypiorkowym

Polędwiczki diabelskie w sosie szczypiorkowym

Polędwiczki diabelskie w sosie szczypiorkowym

97 odpowiedzi do “Polędwiczki diabelskie w sosie szczypiorkowym”

  1. Aniu ja bardzo podziwiam twoją kuchnię, tyle pomysłów i wielu dań nie znam, tak jak te polędwiczki, zapamiętam, bo to pewnie bardzo smaczne. U mnie w hotelu dziwna sałata kin ła:)uściski.

    1. Diabelska jest mega i na pewno będę ją kupować, do Shoarm jest bardzo smaczna, ale moja własna kompozycja składników i trochę inne propozrcje mojej rodzince bardziej smakuje 🙂

  2. Polędwiczki często robię czasami w marynacie a czasami bez 🙂 taką propozycję też wypróbuję. Ja często robie sos z musztardy do nich i też pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.