Polędwiczka z szynką w cieście francuskim

Polędwiczka z szynką w cieście francuskim
Polędwiczka z szynką w cieście francuskim

Polędwiczka z szynką w cieście francuskim to bardzo łatwe w przygotowaniu, ale moim zdaniem wykwintne danie, które świetnie sprawdzi się jako obiad, kolacja lub pyszne danie na spotkania z przyjaciółmi i rodziną.

Polędwica tak przygotowana smakuje wybornie, jest miękka i soczysta, a dzięki dodatkowi szynki i musztardy aromatyczna.

Jest to danie ekspresowe, bo polędwica może być podsmażona wcześniej, a na pół godziny przed podaniem wystarczy zawinąć ją w ciasto francuskie i upiec 🙂

Bez długiego stania w kuchni i z minimalnym nakładem pracy 🙂

Gorąco polecam 🙂

 

Przepis na jedną dużą polędwicę – dwie porcje dania Polędwiczka z szynką w cieście francuskim.

 

SKŁADNIKI:

1 duża polędwiczka wieprzowa ( około 550 g )

2 łyżki oleju

sól

czarny pieprz mielony

2 łyżeczki musztardy starofrancuskiej z całymi ziarnami gorczycy

8 plasterków ( 100 g ) szynki Landschinken

1 opakowanie ciasta francuskiego

1 jajko

1/2 łyżeczki czarnuszki

 

PRZYGOTOWANIE:

Polędwicę wieprzową oczyścić z błonek, opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie przekroić na dwie równe części.

Na patelni rozgrzać olej i na bardzo gorący tłuszcz włożyć kawałki polędwicy ( nie doprawiać przed smażeniem ), obsmażyć po 3 minuty z każdej strony, a następnie zdjąć z patelni i doprawić solą i czarnym pieprzem mielony.

Na każdy kawałek podsmażonej polędwicy wyłożyć po łyżeczce musztardy starofrancuskiej z całymi ziarnami gorczycy i rozsmarować po górze mięsa.

Na polędwiczkę z rozsmarowaną musztardą położyć po 1 plasterku szynki ( wzdłuż ), a następnie rozłożyć po trzy plasterki szynki tak aby na siebie lekko zachodziły i na każdej trójce ułożyć mięso i zawinąć w nie polędwicę – plasterki szynki będą stykały się na plastrze szynki wcześniej położonym.

Ciasto francuskie przekroić na dwie równe części i na środku każdego kawałka położyć zawiniętą w szynkę polędwicę.

Boki ciasta francuskiego ponacinać i złożyć – paski naprzemiennie w warkocz.

Jajko rozbełtać w miseczce, przesmarować nim ciasto francuskie i posypać czarnuszką.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim danie.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę z polędwiczką i piec przez 20-25 minut ( do zarumieniania ) na funkcji grzania góra-dół.

Polędwiczka z szynką w cieście francuskim jest gotowa do podania 🙂

Polędwiczka z szynką w cieście francuskim

Polędwiczka z szynką w cieście francuskim

Polędwiczka z szynką w cieście francuskim

82 odpowiedzi do “Polędwiczka z szynką w cieście francuskim”

  1. Takie wytworne danie 🙂 Bardzo lubię marynatę z musztardy francuskiej do mięsa i lubię takie paszteciki na słono z ciasta francuskiego – cóż, polędwiczkę też uwielbiam… Nic, tylko przygotować 🙂

  2. Aniu,jestem pod wrazeniem jak zawsze 🙂 Jak wiekszosc kobiet jestem wzrokowcem :)) Patrze i widze kulinarne cudo:) Jestem przekonana,ze smakuje rownie wybornie jak wyglada …jak zawsze wszystko u Ciebie :)))Pozdrawiam Renata

Odpowiedz na „SheiraAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.