Polędwiczka wieprzowa w panierce

Polędwiczka wieprzowa w panierce
Polędwiczka wieprzowa w panierce

Polędwiczka wieprzowa w panierce to świetna alternatywa dla tradycyjnie przygotowywanej polędwicy wieprzowej.

Bardzo lubię polędwiczkę, ale czasami mam ochotę przygotować ją w nieco inny sposób niż tradycyjny z dodatkiem sosu.

Polędwiczka wieprzowa w panierce  przygotowana w sposób, który Wam proponuję jest soczysta, a chrupiąca panierka dodaje jej wyjątkowości.

Jest wyśmienita i na pewna przypadnie Wam do gustu.

 

Przepis na dwie polędwiczki wieprzowe w panierce.

 

SKŁADNIKI:

2 polędwiczki wieprzowe

2 łyżki oleju

1 kopiasta łyżka majonezu

1 kopiasta łyżka sosu BBQ

1 ząbek czosnku

sól

czarny pieprz mielony

1 łyżka musztardy starofrancuskiej z całymi ziarnami gorczycy

1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki

2 łyżki tartej bułki

 

PRZYGOTOWANIE:

Polędwiczkę wieprzową opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.

Na patelni rozgrzać olej i na bardzo gorący tłuszcz włożyć polędwiczki – tłuszcz musi być bardzo gorący, aby polędwiczka zamknęła wewnątrz soki.

Obsmażyć z obu stron, a następnie zdjąć z patelni i przełożyć do żaroodpornego naczynia.

Polędwiczkę posolić i oprószyć czarnym pieprzem mielonym.

Do miseczki przełożyć majonez, sos BBQ, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, musztardę starofrancuską i posiekaną natkę pietruszki, dokładnie wymieszać.

Na polędwiczki wyłożyć przygotowaną masę pokrywając wierzch i boki mięsa, a następnie posypać tartą bułką.

Naczynie z potrawą zakryć.

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni i do gorącego włożyć zakryte naczynie z mięsem.

Piec 15 minut na funkcji grzania góra-dół, następnie zdjąć pokrywkę i zapiekać kolejne 15 minut.

Polędwiczkę wieprzową w panierce po zdjęciu pokrywki można delikatnie zwilżyć pozostałym w patelni tłuszczem aby panierka ładniej się zarumieniła.

Polędwiczka wieprzowa w panierce

Polędwiczka wieprzowa w panierce

Polędwiczka wieprzowa w panierce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.