Podwójny schabowy z podwójnym serem

Podwójny schabowy z podwójnym serem
Podwójny schabowy z podwójnym serem

Podwójny schabowy z podwójnym serem to kotlet schabowy z  nałożonym tartym żółtym serem, nakryty kolejnym plastrem schabu i usmażony jak tradycyjny kotlet, a następnie ponownie posypany serem.

Całość jest bardzo smaczna, a dzięki serowi, który pomiędzy plastrami schabu ładnie się stopi, schab nie jest suchy.

Pomysł na przygotowanie podwójnego schabu przyszedł mi do głowy dzięki podwójnemu schabowemu Magdy Gessler, ale w wersji Pani Magdy schab przekładany jest rozdrobnioną cebulą.

Ja wolałam użyć dodatku, który zasmakuje również dzieciom. 🙂

 

Przepis na dwa podwójne schabowe z podwójnym serem.

 

SKŁADNIKI:

4 plastry schabu

120 g żółtego sera

sól

ostra papryka

słodka papryka

1 jajko

tarta bułka do panierowania

domowy smalec do smażenia  lub olej

 

PRZYGOTOWANIE:

Plastry schabu opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i rozbić na cienkie kotlety.

Oprószyć ostrą papryką i solą.

Żółty ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.

Część sera wyłożyć na dwóch plastrach schabu pozostawiając trochę do posypania wierzchu, oprószyć słodką papryką i nakryć pozostałymi plastrami schabu.

Pospinać wykałaczkami, aby łatwiej było panierować.

Podwójny schabowy z podwójnym serem

Jajko roztrzepać z solą, namoczyć podwójne schabowe, a następnie panierować w tartej bułce.

Ostrożnie wyjąć wykałaczki.

Na patelni rozgrzać domowy smalec lub olej i na gorący tłuszcz włożyć schabowe.

Smażyć na małym ogniu pod pod przykryciem.

Po usmażeniu jednej strony schabowe odwrócić, posypać pozostałym tartym serem i również pod przykryciem smażyć drugą stronę podwójnego schabowego.

Podwójny schabowy z podwójnym serem podawać z ulubionymi dodatkami.

Podwójny schabowy z podwójnym serem

22 odpowiedzi do “Podwójny schabowy z podwójnym serem”

  1. Za schabowymi nie przepadałam (wolałam kotlety z kurczaka), ale roladki schabowe z serem (i np. papryką) uwielbiała cała moja rodzina (i ja :D), więc na pewno taki kotlet miałby u mnie wzięcie 🙂

  2. O tak, dla dzieci ser to podstawa większości posiłków 🙂 Tej potrawy jeszcze nie jadłam, myślę, że u mnie to danie przyjmie się na pewno. Jadłam coś posobnego w restauracji – ser z szynką, smaczne było, ale szynka inaczej smakuje niż schab.

  3. Coś u mnie źle się wyświetla, bo gdy klikam na konkretny post, to jest pusto, dopiero gdy klikam nazwę bloga to jest aktualny wpis, chyba muszę Cię wpisać do zakładek na nowo…

        1. Byłam na Twoim blogu i po prawej stronie widnieje mój blog. Kliknęłam na nazwę i normalnie mnie przekierowało, więc problem tylko z aktualnościami.

  4. Fajny pomysł na schaboszczaka. Obiadek wygląda pyszniutko! Często przygotowuję takie kotlety z porem lub szynką i żółtym serem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.