Pizzerinki francuskie z kindziukiem i brukselką

Pizzerinki francuskie z kindziukiem i brukselką
Pizzerinki francuskie z kindziukiem i brukselką

Pizzerinki francuskie z kindziukiem i brukselką to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska, która świetnie sprawdzi się na imprezach, ale tez jako kolacja będzie świetnym pomysłem.

Ciasto francuskie, pieczarki, kindziuk, brukselka…

Czy takie połączenie może nie smakować? 🙂

Zachęcam do wypróbowania 🙂

 

Przepis na 6 sztuk przekąski Pizzerinki francuskie z kindziukiem i brukselką.

 

SKŁADNIKI:

1 opakowanie ciasta francuskiego

30 malutkich pieczarek

15 brukselek

24 plasterki kindziuka ( użyłam Kindziuk dojrzewający firmy Duda )

12 pomidorków truskawkowych

50 g startego sera parmezan

sól

Sos pomidorowy:

6 łyżek passaty pomidorowej

2 lekko czubate łyżeczki bazylii suszonej

1 czubata łyżeczka oregano

szczypta czarnego pieprzu mielonego

szczypta soli

 

PRZYGOTOWANIE:

Brukselkę i pieczarki oczyścić i opłukać.

W garnku zagotować lekko osoloną wodę, a następnie na wrzątek włożyć brukselkę, gotować około 10 minut.

Pod konie gotowania do brukselki dołożyć pieczarki.

Po podanym czasie brukselkę i pieczarki wyjąc z wody i pozostawić do lekkiego wystudzenia.

Sos – do miseczki przełożyć passatę pomidorową, dodać sól, czarny pieprz mielony, bazylię i oregano.

Całość dokładnie wymieszać.

Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na sześć równych kawałków.

Każdy kawałek ciasta przesmarować przygotowanym sosem pomidorowym.

Poukładać po cztery plasterki kindziuka.

Przestudzoną brukselkę i pieczarki  pokroić na połowy i wyłożyć na pizzerinki tak aby na każdej była taka sama ilość.

Pomidorki truskawkowe sparzyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na plasterki, a następnie poukładać na pizzerinki francuskie z kindziukiem i brukselką.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i na tak przygotowaną blaszkę wyłożyć przekąski.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.

Do gorącego piekarnika włożyć blaszkę i piec pizzerinki przez 15 minut na funkcji grzania góra-dół.

Po podanym czasie blaszkę wyjąć, przekąski posypać startym serem i ponownie włożyć do piekarnika.

Pizzerinki francuskie z kindziukiem i brukselką zapiekać około 5 minut.

Pizzerinki francuskie z kindziukiem i brukselką

Pizzerinki francuskie z kindziukiem i brukselką

Pizzerinki francuskie z kindziukiem i brukselką

84 odpowiedzi do “Pizzerinki francuskie z kindziukiem i brukselką”

  1. Narobiłaś mi smaku tymi pizzerinkami, tylko brukselki nie lubię, więc się zastanawiam, na co ją zamienić. Z okazji zbliżających się Świąt życzę :
    niezliczonych pomysłów na pyszne gotowanie
    i żeby szczęśliwe było nowe mieszkanie,
    a w nim zdrowie, uśmiech i fortuna niech królują,
    bo tacy jak Wy na to zasługują.
    Ukłony.

    1. Możesz zrezygnować z brukselki klasyka wymienia na brokuły 😊
      Dziękuję pięknie za życzenia Iwonko, przyda się zwłaszcza to zdrowie..
      Ja również życzę wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze.
      Zdrowia, szczęścia i spełnienia marzeń 😊

  2. Wlasnie dziś kupiłam francuskie ciasto z myślą zrobienia pizzy ale ze składników nieco innych z resztek jak się to mówi ,ale jak wrzucę to będzie już na nowym blogu mam przymusową przeprowadzkę bloga pozdrawiam

  3. Brukselka musi tu dodawać niespotykanego smaku. W sumie niewiele znam przepisów z brukselką i trudno mi ją gdzieś wpasować. A że to na cieście francuskim (którego sama nie muszę lepić) więc z ciekawości na pewno wypróbuję 🙂

  4. Aniu! Same pyszności nam serwujesz , Te danie jest dla mnie, Bo uwielbiam wszystkie te produkty – Pozdrawiam Cię Cieplutko

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.