Pilaw z kurczakiem

Pilaw z kurczakiem
Pilaw z kurczakiem

Pilaw z kurczakiem, czyli pyszne danie jednogarnkowe.

Jest to danie kuchni wschodniej składające się z ryżu i mięsa.

W oryginale przygotowywany jest z dodatkiem baraniny i dużej ilości przypraw, a ja prezentuję wersję z kurczakiem, marchewką i kminem rzymskim.

Smaczne, pożywne i bardzo aromatyczne danie obiadowe.

Polecam wypróbować 🙂

 

Przepis na 3-4 porcje dania pilaw z kurczakiem

 

SKŁADNIKI:

500 g filetu z piersi kurczaka

2 łyżki oleju

sól

czarny pieprz mielony

2 cebule

2 ząbki czosnku

2 marchwie

3 ziarna ziela angielskiego

1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego

1 szklanka suchego ryżu

1/2 litra bulionu warzywnego

 

PRZYGOTOWANIE:

Filet z piersi kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w dużą kostkę.

Cebulę i czosnek obrać, opłukać, osuszyć i pokroić na drobno.

Marchew obrać, opłukać, osuszyć i pokroić wzdłuż, a następnie na zapałkę.

Na patelni rozgrzać olej i przełożyć mięso, doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Mięso podsmażyć, dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć przez kilka minut.

Dodać pokrojoną marchewkę i całość przemieszać.

Smażyć około 10-15 minut.

Podsmażone mięso wraz z warzywami przełożyć do garnka, wlać bulion warzywny i wsypać ryż.

Dodać ziele angielskie, kmin rzymski, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Pilaw z kurczakiem gotować na małym ogniu często mieszając, aby ryż nie przywarł do dna garnka.

Gotować do miękkości ryżu i odparowania bulionu ( w razie potrzeby dolać jeszcze trochę bulionu ).

Pod koniec gotowania ponownie sprawdzić, czy trzeba doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym.

Ugotowany pilaw z kurczakiem nakryć pokrywką i odstawić na około 10-15 minut, aby ryż dobrze napęczniał i wchłonął ewentualny płyn, który pozostał w garnku.

Pilaw z kurczakiem

Pilaw z kurczakiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.